Un nou acord MAI-BOR de Paşte. Cum primesc oamenii lumina şi pâinea sfinţită

Marcel Vela a anunţat miercuri seara că a semnat un nou acord între MAI şi Biserica Ortodoxă, după ce Iohannis a cerut să fie revizuit protocolul anterior. Faţă de varianta contestată s-a renunţat la delegarea poliţiştilor pentru a duce credincioşilor lumină, iar mersul la biserică a fost interzis inclusiv pentru a se lua „paştile”. Biserica Ordodoxă va coresponda cu enoriaşii doar prin voluntari şi angajaţi clericali.

13779 afișări
Imaginea articolului Un nou acord MAI-BOR de Paşte. Cum primesc oamenii lumina şi pâinea sfinţită

Un nou acord MAI-BOR de Paşte. Voluntarii şi personalul clerical vor duce lumina şi pâinea sfinţită, la cerere. La bloc, înmânate unui singur reprezentant

Vela a anunţat că a semnat un nou acord cu BOR. Astfel: 

- Am avut o nouă discuţie cu Patriarhul Daniel şi am ajuns la un nou acord pentru a revizui unele măsuri

Având în vedere estimările recente ale specialiştilor privind extinderea epidemiei, acordul din 14 aprilie MAI-BOR se modifică astfel:

- slujbele religioase se vor oficia cu respectarea îndrumărilor BOR şi a prevederilor din ordonanţele militare fără participarea credincioşilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcaşurilor de cult.

- Pâinea binecuvântată în formă de prescuri, stropită cu aghiasmă şi vin, numită „Paşti”, care va fi sfinţită joi, 16 aprilie, va fi distribuită la domiciliul credincioşilor din toate parohiile de către personalul clerical şi de voluntarii. Acest lucru se va întâmpla vineri, 17 aprilie şi sâmbătă, 18 aprilie, în intervalul orar 08.00 – 17.00 şi în prima zi de Paşti între orele 06.00 – 12.00, la solicitarea credincioşilor.

- Sfânta Lumină sosită de la Ierusalim va fi distribuită în parohii de către personalul clerical şi maximum cinci voluntari, sâmbătă, 18 aprilie, începând cu ora 20.00.

- Astfel, clericii din fiecare parohie, ajutaţi de un număr de maximum 5 voluntari, cu echipament de protecţie, mască şi mănuşi, în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Paştilor sau a Sfintei Lumini respectând reglementările prevăzute în ordonanţele militare, având asupra lor cartea de identitate şi ca semn distinctiv banderolă albă pe braţ, precum şi un ecuson cu data de identificare ştampilat de parohie

- Credincioşii vor primi Paştele sau - sâmbătă seara şi sâmbătă noaptea - Sfânta Lumină, din pragul casei ori de la fereastră fără a ieşi în stradă, iar în zona locuinţelor multifamiliale (blocuri – n.r.) acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de Asociaţia de proprietari de chiriaşi, care va purta echipament de protecţie, mască şi mănuşi”, a mai spus Vela.

- Îi mulţumesc PF Daniel pentru înţelegere şi colaborare

Slujbele din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumării BOR şi a ordonanţelor militare, fără participarea credincioşilor în incinta sau în afara bisericilor
Pâinea sfinţită va fi distribuită la domiciliul credincioşilor de către personal clerical şi voluntari ai bisericii


La reuniunea de la Palatul Victoria de miercuri seara trebuia să se discute inclusiv solicitarea preşedintelui Iohannis de anulare a protocolului BOR-MAI privind modul în care se desfăşoară noaptea de Înviere.

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut miercuri o declaraţie de presă în care a criticat acordul MAI - BOR şi a cerut să fie revizuit.

Declaraţia sa a declanşat nemulţumire în rândul clerului, BOR explicând că înţelegerea respectă decretul privind starea de urgenţă. În scurta sa declaraţie de la Cotroceni, preşedintele s-a arătat deranjat de faptul că prin protocolul anunţat s-a înţeles că se relaxează restricţiile, în timp ce el tocmai a prelungit starea de urgenţă până pe 14 mai 20202, menţinând închise locurile care presupun adunări de oameni. 

„Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări”, a fost aprecierea sumbră a şefului statului.

Vom reveni

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici