Ungureanu: România are nevoie de un ministru de Externe care să meargă la Chişinău

Fostul ministru de Externe Mihai Ungureanu declară, într-un interviu acordat postului Deutsche Welle, că România are nevoie de un ministru de Externe "care să meargă totuşi la Chişinău" şi susţine că Bucureştiului îi lipseşte capacitatea de a înţelege sensibilităţile Chişinăului.

4 afișări
Imaginea articolului Ungureanu: România are nevoie de un ministru de Externe care să meargă la Chişinău

Ungureanu: România are nevoie de un ministru de Externe care să meargă la Chişinău

Întrebat cum caracterizează politica externă a României la ora actuală şi dacă aceasta mai are coerenţă după aderarea la UE, fostul ministru răspunde că "ceea ce astăzi pare că se întâmplă este mai degrabă un răspuns inadecvat la provocări de ansamblu".

Fostul ministru apreciază că "transformarea în realitate a proiectului european pe care îl clamează astăzi conducerea de la Chişinău are nevoie de o susţinere sinceră", care "nu vine cu ghionturi, ci în primul rând cu înţelegere profundă".

"Dar nu mă refer la o atitudine docilă. Ferească Dumnezeu! Mă refer la inteligenţă şi creativitate politică", explică Ungureanu.

"Avem nevoie de un ministru de Externe care să meargă totuşi la Chişinău după mai bine de opt luni după ce a preluat mandatul. Cred că este nevoie de discuţii directe şi de un tip de înţelegere istorică, care să ofere României perspectiva pe care şi-o doreşte: aceea de a sprijini Republica Moldova", a spus Mihai Ungureanu, adăugând că "jocul de palme reciproce nu va duce foarte departe".

Mihai Ungureanu apreciază că Bucureştiului îi lipseşte capacitatea de a înţelege sensibilităţile Chişinăului şi de a le transforma în elemente de conduită ale politicii externe. El susţine că este în interesul României ca la est de Prut să existe un stat cu structură stabilă.

Ungureanu a mai spus, în finalul interviului, că se va întoarce în politica românească în momentul în care se va simţi din nou nevoia contribuţiei sale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici