USR solicită modificarea proiectului privind alegerea primarilor în două tururi. Care sunt cerinţele

USR solicită Guvernului PNL să modifice proiectul de asumare privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Printre amendamentele USR se numără eliminarea articolului privind condiţia de a avea viză de flotant de mai mult de 90 de zile pentru a putea vota.

761 afișări
Imaginea articolului USR solicită modificarea proiectului privind alegerea primarilor în două tururi. Care sunt cerinţele

USR solicită modificarea proiectului privind alegerea primarilor în două tururi. Care sunt cerinţele

„Uniunea Salvaţi România solicită Guvernului Orban să facă mai multe modificări la proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, proiect pentru care Executivul îşi angajează răspunderea. Amendamentele depuse de USR vizează, printre altele, eliminarea cerinţei de a avea viză de flotant mai veche de 90 de zile pentru a vota în localitatea de reşedinţă şi alegerea preşedinţilor de consilii judeţene în două tururi de scrutin, nu după formula impusă de Guvernul Dăncilă”, transmite USR, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Liderul formaţiunii, Dan Barna. susţine că Guvernul PNL acţionează „împotriva spiritului legii”.

„Românii trebuie lăsaţi să voteze, chiar încurajaţi, şi pentru asta luptăm de când am intrat în Parlament. Democraţia începe la firul ierbii şi este esenţial să nu îi punem piedici. Cerem de trei ani revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin ca un prim pas pentru readucerea României pe traiectoria unei democraţii funcţionale şi pentru combaterea corupţiei la nivel local prin decuplarea baronilor locali de la banul public. E greu de înţeles de ce Guvernul simte nevoia să strecoare într-o lege care urmăreşte să extindă drepturile oamenilor o restricţie care nu rezolvă nimic. Ba, din contră, acţionează împotriva spiritului legii”, a subliniat Dan Barna.

Potrivit comunicatul remis MEDIAFAX, parlamentarii USR urmează să depună mai multe amendamente la proiectul de modificare şi completare a Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

„Un prim amendament USR prevede eliminarea condiţiei de a avea o viză de flotant mai veche de 90 de zile pentru a vota în localitatea de reşedinţă. O astfel de restricţie nu poate fi justificată de fenomenul -turismului electoral- în condiţiile în care sistemul electronic de verificare exclude votul multiplu, iar principalul efect al măsurii va fi că un număr foarte mare de cetăţeni - studenţi, tineri în general - nu vor putea vota la alegerile locale”, transmite USR.

Membrii partidului precizează că articolul privind viza de flotant intră în contradicţie cu alte prevederi ale legii.

„În plus, norma propusă reprezintă o restricţie bazată pe o presupusă rea-credinţă a alegătorului, care goleşte de conţinut dreptul fundamental de a alege. Cetăţenii care intră sub incidenţa normei vor fi reprezentaţi într-o localitate în care nu mai locuiesc şi pentru care alegerea aleşilor locali nu mai prezintă interes. Totodată, textul propus de Guvernul Orban intră în contradicţie cu alte prevederi ale legii, potrivit cărora alegătorii cu reşedinţa în respectiva localitate pot solicita primarului înscrierea în Registrul Electoral cu până la 45 de zile înaintea alegerilor”, se mai arată în comunicatul remis MEDIAFAX.

Un alt amendament al USR prevede reducerea numărului de semnături pentru depunerea candidaturilor la locale. Concret, în loc să fie minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi, aşa cum prevede legea în vigoare, să fie minimum 0,5%.

USR solicită, de asemenea, reducerea la jumătate a numărului de semnături necesare şi pentru candidaţii independenţi pentru funcţia de consilier, respectiv funcţia de primar.

Un alt amendament prevede revenirea la alegerea preşedintelui de consiliu judeţean în două tururi de scrutin.

„Astfel, se creează un proces în urma căruia preşedinţii de CJ aleşi devin cu adevărat reprezentativi, deoarece ar avea susţinerea a mai mult de jumătate dintre votanţii activi ai respectivei comunităţi şi, prin urmare, ar dobândi legitimitatea democratică ce le permite să ia decizii în numele întregii comunităţi”, transmite USR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici