Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt: Ungaria, cu toată greutatea sa, se află lângă ungurii din Ardeal

Vicepremierul ungar, Semjen Zsolt, a reafirmat, joi, sprijinul acordat de Guvernul de la Budapesta comunităţii maghiare din Transilvania pentru obţinerea autonomiei, spunând, la Universitatea de Vară "Balvanyos" de la Băile Tuşnad, că Ungaria va fi alături de aceasta "cu toată greutatea sa".

833 afișări
Imaginea articolului Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt: Ungaria, cu toată greutatea sa, se află lângă ungurii din Ardeal

Semjen Zsolt (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Vicepremierul Semjen Zsolt, invitat, joi, la dezbaterea cu tema "Miza alegerilor din anul 2014 în Ungaria şi în Uniunea Europeană", în cadrul Universităţii de Vară "Balvanyos", a declarat că "sensul" statului ungar este să menţină "în viaţă" comunitatea maghiară.

El a spus că ţările în care maghiarimea este în minoritate trebuie să conştientizeze că "drepturile colective sunt, la nivelul comunităţii, drepturi ale omului", acordarea autonomiei nefiind un gest extrem.

"Drepturile minorităţilor sunt drepturi ale omului. În ceea ce priveşte autonomia, maghiarii nu vor face niciodată altceva decât s-a întâmplat deja în Uniunea Europeană (UE - n.r.). Şi atunci, punem întrebarea: dacă pentru alţii se poate, dacă altora li se permite, atunci de ce nouă nu ni se permite? Dacă am putea accepta faptul că în UE există ceva ce este permis pentru alţii şi pentru maghiarime, pentru Secuime nu, atunci am declara că ne considerăm cetăţeni ai UE de rangul doi. Deci, autonomia nu este un extremism, nu este un gest extrem, pe care îl vrem, autonomia nu a fost debitată de maghiari, ci este ceva acceptat pentru alţii", a spus vicepremierul Ungariei.

Acesta a afirmat că maghiarimea poate să rămână "în viaţă" aşa cum este ea "doar dacă rămâne fiecare particulă a ei", altminteri va deveni "ciuntită".

Semjen Zsolt a spus că, aşa cum România "intervine", printr-un demers pe care l-a catalogat "absolut normal şi foarte corect", pentru românii din Republica Moldova, pentru "valahii din Serbia sau pentru toţi românii din Diaspora", şi Guvernul de la Budapesta poate face acelaşi lucru pentru comunitatea maghiară.

Vicepremierul de la Budapesta a făcut apel la reprezentanţii partidelor politice maghiare din România să ajungă la consens în privinţa problemelor fundamentale precum autonomia, drepturile lingvistice şi regionalizarea.

Semjen consideră că este la fel de important şi consensul cu "politica românească".

"E important ca politica maghiară din România să ajungă la consens în problemele fundamentale. Nu trebuie să spun maghiarilor ce să facă în politica de aici, dar în teme precum autonomia, drepturile lingvistice, regionalizarea, aici trebuie să fie consens. Deci, trebuie să existe consens între maghiari în problemele de bază, dar şi cu politica românească. Maghiarii din Ardeal trebuie să-şi formuleze dorinţele, care vor fi sprijinite de Ungaria şi să caute parteneri în politica românească. Maghiarii din Ardeal trebuie să ştie şi să simtă că orice se întâmplă, Ungaria, cu toată greutatea sa, se află lângă ungurii din Ardeal: Noi contăm pe dumneavoastră, dumneavostră puteţi conta pe noi!", a declarat Semjen Zsolt.

În acest context, el a subliniat importanţa participării la vot, la alegerile din Ungaria din 2014, a tuturor maghiarilor de peste hotare care au obţinut dubla cetăţenie, prin votul lor, acordat chiar şi "de formă", arătând că nu pot fi neglijaţi.

"Participarea la alegeri este de importanţă cheie, pentru că prin acordarea dreptului de cetăţenie şi dreptului de vot, maghiarii de peste hotare nu mai pot fi neglijaţi. Prin acest vot, pot impune statelor, guvernelor să fie luaţi în considerare, în serios. Pe urmă, care este motivul, pentru care se dă acest vot nu contează, dar noi, oricum, dacă oamenii îşi dau votul, ne vor da de înţeles că nu am trăit degeaba. Şi chiar dacă acest vot va fi acordat de formă, şi atunci, prin acest vot acordat, vom putea face ceva pentru maghiarii de peste hotarele Ungariei", a mai spus Semjen.

Oficialul de la Budapesta este de părere că cea mai mare tragedie a naţiunii maghiare o constituie separarea acesteia în urma celor două Războaie Mondiale şi a dictaturilor, care au accentuat asimilarea maghiarilor.

"Cea mai mare tragedie a naţiunii maghiare estă că, în urma celor două Războaie Mondiale şi a dictaturilor, marea parte a naţiunii maghiare nu trăieşte în interiorul Ungariei, ci în Bazinul carpatic şi în lumea largă, în diaspora. Şi aşa, naţiunea maghiară a devenit o naţiune de talie mondială. Şi, bineînţeles, că asimilarea s-a accentuat", a precizat Semjen Zsolt.

Vicepremierul a mai spus că procesul de asimilare a maghiarilor din afara hotarelor Ungariei poate fi stopat doar prin acordarea cetăţeniei maghiare şi a dreptului de vot.

"De la anul, vom avea un Parlament ungar pentru toţi maghiarii din lume, pentru ca voinţa lor politică să se poată materializa în Parlamentul ungar şi aşa concepem noi menţinerea în viaţă a naţiunii maghiare", a spus vicepremierul ungar.

La finalul dezbaterilor, Semjen Zsolt a răspuns întrebărilor reprezentanţilor mass-media maghiară, însă a refuzat să stea de vorbă cu jurnaliştii de la presa română.

Universitatea de vară şi tabăra "Balvanyos", ajunsă la a 24-a ediţie, se desfăşoară sub motto-ul "Timpul nostru!", peste 350 de invitaţi urmând să participe la seminariile organizate pe tematici dintre cele mai diverse.

Printre personalităţile care se vor afla la Băile Tuşnad se numără şi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, europarlamentarii Sogor Csaba şi Tokes Laszlo, dar şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Viorel Hrebenciuc. Totodată, a devenit o tradiţie ca în ultima zi a taberei să fie prezent şi premierul Ungariei, Orban Viktor, care şi-a confirmat prezenţa şi în acest an şi care, alături de Nemeth Zsolt şi de europarlamentarul Tokes Laszlo, va participa la forumul "Timpul Nostru".

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care a fost şi el invitat la Universitatea "Balvanyos", a anunţat că nu va participa la lucrări.

În schimb, potrivit Biroului de presă al preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor va avea o întâlnire bilaterală, vineri, cu premierul Ungariei, Orban Viktor la Băile Tuşnad, o întâlnire care se va desfăşura cu uşile închise.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici