Viceprimarul Timişoarei susţine că sistemul clientar PCR domină în România: Singura protecţie sunt relaţiile

  • Viceprimarul Timişoarei Ruben Laţcău (USR) acuză existenţa unei structuri „de putere paralelă” în Primărie şi susţine că PSD şi PNL se opun reformelor.
  • El spune însă că sunt două lucruri de care e mândru - restructurarea aparatului din primărie şi societăţi şi repornirea investiţiilor.
  • Laţcău face referire la sistemul clientelar PCR (Pile-Cunoştinţe-Relaţii), dominant în perioada comunismului.
4024 afișări
Imaginea articolului Viceprimarul Timişoarei susţine că sistemul clientar PCR domină în România: Singura protecţie sunt relaţiile

Ruben Laţcău

„O ierarhie şi o structură de putere paralelă cu cea oficială şi legală trăieşte însă în fiecare instituţie publică a statului român, una care este amestecată cu politicul, justiţia şi abonaţii la afaceri cu statul, una care trăieşte după propriile-i reguli, protejată şi conectată la influenţă şi resurse.

În sistemul public românesc, unde singura protecţie sunt relaţiile, cel mai sigur lucru pe care poţi să-l faci este să nu faci nimic. Iar dacă nu se poate să nu faci nimic, atunci dorinţa este să fie făcut acelaşi lucru care s-a făcut întotdeauna.

Singurii care se desprind în peisajul ăsta sunt cei „<cu spate>, politic sau clientelar, cei care au angajat sute, dacă nu mii, de incompetenţi pentru diverse favoruri. Ei sunt cei care au făcut sensuri unice, au pus calmatoare şi au făcut asfaltări pentru prieteni sau şefi de structuri din justiţie, poliţie, servicii, agenţii de control sau deconcentrate.

Aceasta e realitatea sistemului construit şi întreţinut de partidele FSNiste ce azi sunt aliate la guvernare. Statul paralel suntem noi, cetăţenii plătitori de taxe”, scrie, pe Facebook, Ruben Laţcău.

El afirmă că distanţa dintre aşteptările cetăţenilor şi aşteptările sistemului public de la sine este colosală.

„Speranţele pe care alegerile şi energia nouă le aduc, votul cu miză, dorinţa de reformă sau simplele exemple din alte părţi că - se poate - se lovesc de implacabilul: <noi nu facem aşa>, <să întrebăm>, să vedem ce zic alţii care fac la fel de 20 de ani sau cel mai simplu: <nu se poate>. Nu o dată am auzit în primărie: <eh, lasă, că au mai venit pe aici unii care au vrut să facă şi au plecat cum au venit. Noi tot aici suntem>. Câţi miniştri nu am avut în ultimii 10 ani la Transporturi, Educaţie sau Sănătate? Zeci.

În schimb, directorii din ministere sunt aceiaşi de decenii. Statul român este confiscat de această reţea de pradă şi confort. Ca demnitar public o vezi la toate nivelurile. Dar să mă întorc la Primăria Timişoara. Sunt multe lucruri pe care încă nu le-am livrat la nivelul aşteptărilor noastre sau care încă sunt deficitare, problemele Timişoarei fiind structurale, o metastază dezvoltată în deceniile de coabitare a politicului cu sistemul. Dar dacă sunt două lucruri de care sunt mândru şi care stau la baza tuturor celorlalte, sunt următoarele: restructurarea aparatului (din primărie şi societăţi) şi repornirea investiţiilor ca principal motor de dezvoltare al oraşului”, adaugă viceprimarul Timişoarei.

El afirmă că lupta pe care primarul Dominic Fritz o duce pentru „restructurare şi un suflu nou în aparatul primăriei este esenţială pentru reformă şi stă la baza rezolvării problemelor noastre ca oraş”.

„De aceea vedem cu toţii această dorinţă extraordinară de eşec din partea tuturor celor conectaţi la resursele şi influenţă. Aceiaşi directori, despre care am aflat că ar fi milionari în momentul care au plecat din primărie, care îşi rezolvă luni de zile de concediu medical de azi pe mâine, pentru care se bat consilierii locali PNL-PSD în şedinţele de plen şi care au păstorit toate problemele oraşului, câştigând de pe urma lor, sunt cei ce vor să rămână să conducă. Pentru ei primăria şi aparatul nu este a timişorenilor, ci a lor, un drept înnăscut să dispună de bugetul şi bunurile oraşului ca şi cum ar fi personale. Aproape 7 mii de angajaţi are primăria în toate societăţile şi structurile subordonate, din aceştia sute, dacă nu peste o mie, sunt membri cu carnet de partid ai PNL şi PSD, neveste, pile, cunoştinţe. Când vedeţi lupta consilierilor PSD-PNL pentru a nu schimba organigrama să ştiţi că unii îşi apără nevestele, amantele, pilele sau oamenii de la partid băgaţi de dl. Robu în primărie şi al cărui singur scop este loialitatea politică. Fostul director STPT, liberal de frunte, trimis în judecată pentru angajări frauduloase, a angajat 150 de oameni în 2 ani electorali, în mare parte personal neproductiv, până a dus societatea în pragul colapsului, cu salariile la 70% din cifra de afaceri. Când va veni vremea restructurării, tot hoţii vor striga cel mai tare. Ipocrizia lor nu are limite. Pentru că fac asta de 30 de ani”, susţine Laţcău.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
laţcău,
fritz,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici