Viorel Ardeleanu, avizat cu unanimitate pentru postul de ambasador la Copenhaga

Viorel Ardeleanu a fost avizat, marţi, în comisiile de politică externă ale Parlamentului, cu unanimitate, pentru postul de ambasador la Copenhaga, el subliniind că relaţia cu Danemarca este foarte importantă pentru România.

296 afișări
Imaginea articolului Viorel Ardeleanu, avizat cu unanimitate pentru postul de ambasador la Copenhaga

Viorel Ardeleanu (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax foto)

"Relaţia cu Danemarca este foarte importantă pentru România din mai multe puncte de vedere. În primul rând este un stat membru NATO, are o politică proatlantistă importantă, secretarul general al NATO este danez. De asemenea, în ceea ce priveşte UE, Danemarca este membră din 1973 şi deţine actualmente preşedinţia UE, pentru a şaptea oară. Are o administraţie foarte eficientă. Este cunoscută ca o ţară, deşi mică din punct de vedere al populaţiei, cu important sector economic, cu o putere economică, cu o administraţie eficientă, o ţară care acordă foarte multă atenţie problematicii drepturilor omului şi bunei guvernanţe", a spus Ardeleanu.

El s-a referit şi la comerţul bilateral cu Danemarca, spunând că nivelul acestuia "nu este chiar foarte mulţumitor", el explicând că Danemarca este a 27-a putere economică a lumii, însă comerţul bilateral cu România a fost de doar 400 de milioane de euro anul trecut.

"Este un potenţial de creştere în câteva domenii importante foarte noi în care Danemarca excelează, cum este agricultura, industria alimentară, industria electronică şi IT, industria energiilor regenerabile, industria navală. Deci sunt foarte multe posibilităţi comune şi în general cam pe ce doreşte România să exceleze există foarte multă experienţă în Danemarca", a spus Ardeleanu.

El a amintit că există 682 de firme daneze în România. "Mai sunt câteva firme daneze care nu sunt încă prezente în România. Există şi aici o posibilitate importantă", a mai spus el.

Totodată, Ardeleanu a spus că Danemarca – ţară care asigură preşedinţia UE - sprijină România în ceea ce priveşte aderarea la Schengen.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici