Viorica Dăncilă îi cere lui Klaus Iohannis să numească miniştrii interimari: Să ia o pauză de la pozele de campanie

Premierul Viorica Dăncilă îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să numească imediat miniştrii interimari, după ce a fost publicată motivarea decizie CCR de admitere a conflictului juridic între Guvern şi Preşedinţie.

2956 afișări
Imaginea articolului Viorica Dăncilă îi cere lui Klaus Iohannis să numească miniştrii interimari: Să ia o pauză de la pozele de campanie

Viorica Dăncilă îi cere lui Klaus Iohannis să numească miniştrii interimari: Să ia o pauză de la pozele de campanie

„Cu alte cuvinte, deşi preşedintele spune că nu el numeşte miniştri în situaţia dată, îi refuză prin aprecieri subiective şi declaraţii politice de la tribuna Administraţiei Prezidenţiale. Ce înseamnă asta dacă nu campanie electorală? Ce este asta, dacă nu demagogie şi încălcarea Constituţiei? Aşadar CCR dă dreptate Guvernului, preşedintele a încălcat flagrant Constituţia. Îi cer preşedintelui să numească miniştrii interimari imediat, nu de îndată, pentru că am văzut cu toţii ce înseamnă asta la Klaus Iohannis. Îi cer, de asemenea, aşa cum a decis Curtea, să motiveze în scris respingerile făcute, aşa cum era normal încă de la început”, a afirmat Viorica Dăncilă, într-o declaraţie de presă susţinută miercuri la sediul PSD.

„Să ia o scurtă pauză de la poze, lansări de carte şi şedinte de campanie în sediul PNL şi să îşi aducă aminte că încă este preşedintele în funcţie şi că are atribuţii constituţionale pe care este obligat să le şi exercite”, i-a transmis premierul şefului statului.

Şeful Executivului a adăugat că preşedintele Klaus Iohannis este ipocrit, citind câteva dintre argumentele oferite de judecătorii Curţii Constituţionale în motivarea deciziei de admitere a conflictului juridic.

„Şi vorbind de ipocrizie, daţi-mi voie să vă citez din motivarea CCR de astăzi în ceea ce priveşte blocajul practicat de Klaus Iohannis de mai bine de o lună la adresa Guvernului. La punctul 134 magistraţii Curţii Constituţionale spun că citez «Numirea de urgenţă a miniştrilor interimari se justifică prin imperativul de ordin public reprezentat tocmai de interesul asigurării continuităţii funcţionării ministerelor. Trebuie asigurată funcţionarea permanentă a guvernului şi în condiţii de normalitate a Guvernului, astfel că împrejurarea modificării compoziţiei politice a Guvernului nu poate reprezenta un argument valid pentru refuzul numirii de către Preşedintele statului a miniştrilor interimari, la propunerea primului-ministru». Am încheiat citatul”, a explicat Dăncilă.

Aceasta a vorbit şi despre punctul 135 la care „Curtea consideră că şi citez din nou: «Prin această conduită, Preşedintele a creat premisele blocării activităţii a trei ministere, afectând, astfel, buna funcţionare a Guvernului şi a întregii administraţii publice». Am încheiat citatul”.

Totodată, ea aminteşte că CCR se arată îngrijorată de obligaţiile constituţionale ale Preşedintelui României, cu referire la respingerea nominalizării la Ministerul Justiţiei.

„Modul în care candidatul Klaus Iohannis se raportează la obligaţiile constituţionale îngrijorează, iar acest lucru reiese, de asemenea, din motivarea CCR, care constată în legătură cu respingerea unui profesionist în funcţia de ministrul al Justiţiei că, citez: «Termenii folosiţi în declaraţia publică sunt străini rolului şi importanţei funcţiei de preşedinte al statului şi aduc atingre onoarei şi demnităţii unei categorii socio-profesionale care se bucură constituţional de protecţie». Am încheiat citatul”, a precizat Viorica Dăncilă.

Premierul a mai spus că este o premieră în România faptul că judecătorii Curţii au constatat că şeful statului se contrazice în declaraţiile publice.

„În plus, şi cred că este o premieră în România, magistraţii CCR constată că actualul preşedinte se contrazice singur în declaraţii publice. Citez din nou din motivarea CCR: « «Preşedintele susţine că nu domnia sa are atributul numirii membrilor Guvernului, ci Parlamentul, în contextul modificării compoziţiei politice, dar, în acelaşi timp, respinge punctual, prin aprecieri de ordin subiectiv, propunerile formulate pentru ocuparea funcţiei de ministru al Justiţiei, ministru al Educaţiei naţionale şi viceprim-ministru pentru implementrea parteneriatelor strategice ale României»”, a încheiat Dăncilă.

Curtea Constituţională arată, în motivarea deciziei luate, că există în continuare un conflict juridic de natură constituţională între premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Klaus Iohannis, şeful statului fiind obligat să emită decretul de revocare al ministrului Justiţiei Ana Birchall.

CCR a decis pe 18 septembrie că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să emită de îndată decretele de revocare a miniştrilor, precum şi pe cele de numire a miniştrilor interimari. Şeful statului trebuie să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, legat de refuzul propunerilor.

Prin urmare, Klaus Iohannis trebuie să o revoce pe Ana Birchall din funcţia de ministru al Justiţiei.

Totodată, şeful statului trebuie să îi numească interimari pe Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneş la Mediu şi Ştefan Radu Oprea la Relaţia cu Parlamentul, după ieşirea ALDE de la guvernare şi demisia miniştrilor partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit legii, interimatul la un minister durează 45 de zile.

De asemenea, nu există un conflict de natură juridică cu privire la propunerea ca ministru plin a Danei Gîrbovan la Justiţie, a lui Mihai Fifor la MAI, a senatorului Şerban Valeca la portofoliul Educaţie, a Ana Birchall ca vicepremier pentru parteneriate şi Iulian Iancu ca vicepremier pe probleme economice, propuneri trimise pe 26 august de premier la Cotroceni.

Pe 28 august, preşedintele Klaus Iohannis a refuzat remanierea propusă de şeful Executivului pe 26 august.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici