11 întrebări despre bugetul pe 2012

1. Care este numărul total de angajaţi ai statului? Cel mai important indicator care lipseşte din bu­ge­tul pe 2012 este nu­mărul de bugetari. Ce fel de buget poţi construi şi poţi pre­zenta fără să ştii şi fără să expui pe prima pagină cu ce număr de angajaţi mergi în 2012? Din aceştia, câţi funcţionari, câţi medici, câte asistente, câţi pro­fe­sori? De fapt, bugetul de aici ar fi trebuit să por­neas­că: în 2012 este esti­mat că vom avea o populaţie de X persoane, din care în de­taliu pe struc­tură de vârstă. Apoi, esti­măm că vom avea atâţia salariaţi, că vom avea atâţia elevi de şcoală, de grădiniţă, că se vor îmbolnăvi de gripă atâţia oa­meni, că va trebui finanţate atâtea sta­dioane, săli de sport. Unde sunt toate aceste date?

9 afișări
Imaginea articolului 11 întrebări despre bugetul pe 2012

11 întrebări despre bugetul pe 2012 (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Este posibil ca cifrele, alocările, să existe, dar din păcate aceeaşi formulă de prezentare ca în fiecare an - un PDF de 360 de pagini de unde trebuie să ghiceşti informaţiile esenţiale - împiedică analiza. De ase­menea, lipseşte numărul de angajaţi pe fie­care minister.

2. Ce bază are presupunerea de creştere economică de 2,3% pe care şi-a construit bugetul guvernul? În document este menţionat, pentru prima dată, un interval: plus 1,8% - 2,3% pentru anul următor, dar PIB-ul din 2012 este estimat la 579,6 mld. lei, ceea ce înseamnă o creştere de 2,3%. Sigur că această prognoză are girul, ca şi în ceilalţi ani, al FMI şi al Comisiei Europene. Dar, ca şi în ceilalţi ani, FMI poate greşi. A greşit în 2009, când a estimat pentru România plus 2% şi am avut -7%, a greşit în 2010, când a văzut plus de 1,5% şi a fost minus 1,3% şi deja estima pentru 2012 plus 4%, ceea ce acceptă acum că nu va fi. De altfel, şi faptul că înaintează acum un interval pentru estimarea de creştere arată nesiguranţă. De ce România nu ar fi putut să meargă, din raţiuni de prudenţă, pe zero creştere economică în 2012?

3. Ce şansă de realizare au veniturile de 195 miliarde de lei (46,5 mld. euro), cu 7% mai mari faţă de 2011? Guvernul este cu doar 5 mld. lei mai puţin optimist la nivelul ve­niturilor bugetare pentru 2012, faţă de proiecţiile construite înainte de declan­şarea crizei datoriilor suverane. În proiecţia de buget pe ur­mă­torii trei ani trimisă la Comisia Europeană în iulie 2011 se prevedeau venituri de 200 mld. lei. La un pro­dus intern brut de 579 mld. lei estimat pen­tru 2011, faţă de 543 mld. lei în 2010, înseamnă 33,7% din PIB. Pon­derea este mai mare cu 0,3% din PIB faţă de 2011, deci creşterea veniturilor se sprijină nu numai pe o creştere de PIB de 2,3%, la rândul său sub semnul între­bării, ci şi pe o îmbunătăţire a colectării. De unde să provină această îmbu­nătăţire, când abia în 2011 a fost reuşită depăşirea pragului de 33% din PIB la venituri şi numai ca urmare a majorării TVA până la nivelul sufocant de 24%?

Citeşte mai multe despre bugetul pe 2012 pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici