Cât a cheltuit România ca aliat în războaiele SUA. Ce va obţine preşedintele Băsescu din vizita la Washington

Din 2004 până în prezent România a cheltuit în jur de 800 mil. dolari pentru a-şi susţine trupele în teatrele de operaţiuni în principal în războaiele deschise de Statele Unite în Irak şi Afganistan, după cum poate fi estimat din bugetele aprobate pentru Armată.

7 afișări
Imaginea articolului Cât a cheltuit România ca aliat în războaiele SUA. Ce va obţine preşedintele Băsescu din vizita la Washington

Cât a cheltuit România ca aliat în războaiele SUA. Ce va obţine preşedintele Băsescu din vizita la Washington (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La 11 noiembrie 2003 în Afganistan mureau doi militari români - erau primii români care cădeau în misiuni de luptă după al Doilea Război Mondial.

Între 2003 şi 2011 în teatrele de operaţiuni au murit 21 de militari români - 18 în Afganistan, doi în Irak şi unul în Bosnia - şi alţi 74 au fost răniţi - 58 în Afganistan, 14 în Irak şi doi în Bosnia.

Preşedintele Traian Băsescu se află astăzi în vizită în Statele Unite unde, spune Preşedinţia, va finaliza unele proiecte comune româno-americane. Este posibilă o întâlnire cu preşedintele Barack Obama, dar ea nu a fost confirmată nici ieri oficial. Cotidianul The Hill, distribuit la Washington, a susţinut ieri că va exista o întâlnire între preşedintele Traian Băsescu şi vicepre­şedintele Joe Biden, fără a menţiona şi o întâlnire la nivel de şefi de stat.

Între dosarele im­portante se numără insta­larea scutului american antirachetă în România, decizie luată în CSAT la începutul lui mai.

Citeşte mai multe despre cheltuielile României ca aliat al SUA pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici