Câţi salariaţi există în România: 4, 5 sau 6 milioane?

Pentru prima dată, Ministerul Muncii publică numărul de salariaţi pe baza datelor de la inspectoratele de muncă: peste 5,25 de milioane de salariaţi erau activi (adică în plată) la finele lunii octombrie a acestui an.

7 afișări
Imaginea articolului Câţi salariaţi există în România: 4, 5 sau 6 milioane?

Câţi salariaţi există în România: 4, 5 sau 6 milioane? (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Pe de altă parte, numărul de salariaţi raportat de Institutul Naţional de Statistică la finele lunii septembrie în buletinul lunar arată că numărul de salariaţi din economie a ajuns la 4,2 milioane de persoane.

În acelaşi timp, la Comisia de Prognoză sunt înregistraţi peste 6,1 mi lioane de salariaţi, pe când la Casa de Pensii erau înregistraţi la finele lunii iunie 4,8 milioane de asiguraţi care plăteau contribuţii sociale.

"În acest moment, în România lucrează un număr mediu de 6,179 milioane de salariaţi, care îi include şi pe cei care muncesc la negru, potrivit anchetei AMIGO, realizată de Institutul de Statistică pe baza standardelor Biroului Internaţional al Muncii. Dintre aceştia, numai 4,52 de milioane lucrează în sectorul civil formal, însă numărul de salariaţi se calculează pe baza numărului de persoane care primesc venituri din muncă", spune Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză.

Inspecţia Muncii numără salariaţii pe baza înregistrărilor făcute de angajatori într-un soft al Registrului General de Evidenţă a Salariaţilor.

"Potrivit datelor înregistrate la Inspecţia Muncii, numărul salariaţilor activi din România la sfârşitul lunii octombrie era de 5.258.668, iar numărul contractelor active era de 6.276.448. Sunt date certe din rapoartele şi înregistrările întocmite de Inspecţia Muncii", explică Ioana Şanta, purtător de cuvânt în cadrul Ministerului Muncii.

Alte date legate de numărul de salariaţi mai există şi la Casa Naţională de Pensii şi Asigurări Sociale (CNPAS), care livrează, trimestrial, un raport care este pu blicat pe site-ul Ministerului Muncii.

Cel mai recent raport arată că la finele lunii iunie erau înregistraţi 4,8 milioane de asiguraţi cu contracte de muncă.

Citeşte mai multe despre salariaţii din România pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici