Ce sunt agenţiile de rating şi de ce economia întregii lumi depinde de ele

Decizia istorică a agenţiei de evaluare financiară Standard's&Poor's de a retrograda ratindul SUA, de la maximul “AAA” la “AA+” a venit pe neaşteptate, în condiţiile în care celelelte două intituţii, Fitch şi Moody’s confirmaseră ratingul în urmă cu câteva zile. Deşi a evitat pentru moment intrarea în incapacitate de plată, analiştii financiari susţin că retrogradarea va afecta revenirea economică a Statelor Unite şi va face ca ţara să se împrumute la preţuri mult mai mari.

5 afișări
Imaginea articolului Ce sunt agenţiile de rating şi de ce economia întregii lumi depinde de ele

Ce sunt agenţiile de rating şi de ce economia întregii lumi depinde de ele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ce sunt agenţiile de evaluare financiară şi de ce contează atât de mult ratingurile acordate de acestea ţărilor şi companiilor?

În lume exista mai multe astfel de instituţii de evaluare, dar cele mai puternice şi ale căror calificative contează cel mai mult sunt cele trei agenţii americane, denumite şi "Big Three" (dupa modelul "Big Four", în cazul fimelor de consultanţă): Standard's & Poor's, Moody's Investor Services şi Fitch Ratings. Fitch are birouri şi la Londra.

Află mai multe despre agenţiile de rating pe www.incont.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici