Cum a ajuns în insolvenţă Petromservice, companie cu active şi afaceri de 380 mil. euro? Unde au ajuns cele 328 mil. euro încasate de la Petrom?

La patru ani după ce austriecii de la OMV le-a plătit lui Sorin Ovidiu Vîntu şi lui Liviu Luca 328 de milioane de euro pentru a prelua activitatea Petromservice două întrebări rămân fără răspuns: de ce au plătit austriecii atât de mult ca să preia angajaţii de care Petrom a scăpat în 2002 şi unde au dispărut banii.

5 afișări
Imaginea articolului Cum a ajuns în insolvenţă Petromservice, companie cu active şi afaceri de 380 mil. euro? Unde au ajuns cele 328 mil. euro încasate de la Petrom?

Sorin Ovidiu Vîntu (Imagine: Liviu Adascaliţei/Mediafax Foto)

PSV Company, fosta Petromservice, a intrat surprinzător în insolvenţă în 2009, la doar un an după ce a încasat banii austriecilor. Ieri Liviu Luca, unul dintre cei mai puternici lideri de sindicat din România, şi Sorin Ovidiu Vîntu au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar procurorii care vor cere arestarea lor preventivă pentru delapidarea Petromservice şi spălare de bani, prejudiciul adus companiei fiind de peste 83 de milioane de euro. Infracţiunile s-au comis în 2008-2009.

Istoria Petromservice a început în 2002, când ministrul economiei de la acea vreme, Dan Ioan Popescu, a hotărât desprinderea din Petrom a activităţilor auxiliare extracţiei petrolului brut şi gazelor naturale pentru a face compania mai suplă şi mai atractivă pentru privatizare.

Petromservice a preluat o serie de active anexe ale Petrom, precum şi peste 15.000 de angajaţi.

Jumătate din acţiunile companiei erau controlate la înfiinţare de către Asociaţia Salariaţilor din Petrom, condusă de Liviu Luca, unul dintre cei mai puternici lideri de sindicat din România, iar celelalte 50% erau deţinute de circa 8.500 de persoane fizice, majoritatea salariaţi ai Petrom.

Afacerile companiei au crescut puternic în primii ani după înfiinţare, fiind susţinute de contractele mari de prestări servicii primite de la Petrom, depăşind 300 mil. euro în 2005, când Petrom a fost preluată de austriecii de la OMV. Austriecii au con­tinuat să ofere contracte companiei, iar în octombrie 2005 au anunţat încheierea unui contract de prestări servicii până în 2012 în valoare de un miliard de euro.

Tot în 2005 în acţionariatul Petrom­service a intrat firma cipriotă Elbahold Limited, în urma unei majorări de capital la care ceilalţi acţionari nu au subscris. Elbahold, care ar fi controlată de Sorin Ovidiu Vîntu, a plătit circa 45,6 mil. lei, în două tranşe, pentru a prelua 49% din acţiunile Petromservice.

Asociaţia Sala­riaţilor din Petrom şi-a redus participaţia la 25%, iar ceilalţi acţionari au rămas cu circa 26%. Nici până astăzi nu s-a aflat de ce salariaţii Petrom au acceptat această afacere, care i-a permis practic lui Vântu să preia controlul Petromservice.

În aceeaşi perioadă, Asociaţia Sala­riaţilor din Petrom căuta bani pentru a prelua 8% din acţiunile companiei petro­liere, pe care statul s-a angajat să le vândă angajaţilor Petrom prin legea de privatizare a companiei.

În septembrie 2007 Petromservice a încheiat un acord cu Petrom prin care ceda o parte din activitatea companiei (mente­nanţă, workover şi transport aferente activităţii de exploatare şi producţie) şi cei circa 9.000 de salariaţi implicaţi în aceste activităţi. Valoarea tranzacţiei s-a ridicat la 328,5 milioane de euro, bani care au intrat în conturile Petromservice în momentul în care tranzacţia a fost finalizată, în 2008. Această tranzacţie a ridicat şi continuă să ridice semne de întrebare.

Află ce s-a întâmplat cu Petromservice pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici