Editorial Cristian Tudor Popescu: Vaclav Havel a murit, Ion Iliescu va „înceta din viaţă”

La moartea lui Vaclav Havel, viaţa a făcut să mai am o discuţie, de astă dată televizată, cu preşedintele Ion Iliescu pe tema disidenţei anticomuniste. Precedenta datează de prin 1995 şi se petrecea în mica încăpere de oaspeţi a unui post de radio.

50 afișări
Imaginea articolului Editorial Cristian Tudor Popescu: Vaclav Havel a murit, Ion Iliescu va „înceta din viaţă”

Editorial Cristian Tudor Popescu: Vaclav Havel a murit, Ion Iliescu va „înceta din viaţă” (Imagine: Simona Dumitriu/Mediafax Foto)

Îi reproşam atunci d-lui Iliescu faptul că nu a fost un disident public, de stradă, de mase, aşa cum au fost Vaclav Havel în Cehoslovacia şi Lech Walesa în Polonia. Că s-a mulţumit să practice o opoziţie de şedinţă, cu uşile închise, "în cadru organizat", în PCR.

"Dacă poziţia dvs anticeauşistă ar fi fost publică, m-aş fi alăturat şi eu - de unul singur mă consideram neimportant şi ridicol într-o astfel de încercare", i-am spus fostului tovarăş Ion Iliescu.

Nu vreau să reproduc răspunsul de atunci al d-sale, întrucât era o convorbire off the record şi acel răspuns avea o notă personală, marcată considerabil de enervare. Acum, preşedintele Iliescu a răspuns aşa: "Traiectoria lui Havel şi a mea au fost diferite pentru că traiectoriile ţărilor noastre au fost diferite. Havel era un dramaturg, un intelectual recunoscut. Eu am avut o altă traiectorie, inginer de meserie, apoi am intrat în politică, am fost alături de Ceauşescu, apoi am fost scos din viaţa politică şi trimis spre reeducare".

Dar ce e o ţară? E o navă pe pilot automat, care-şi duce pasagerii unde ştie ea? O ţară înseamnă copaci, deşert, lacuri, munţi stâncoşi sau substanţe minerale?
Subsemnatul cred că o ţară înseamnă oamenii trăitori şi muritori în ea de-a lungul timpurilor. Traiectoriile Cehoslovaciei şi României au fost diferite pentru că oamenii din cele două ţări au fost diferiţi, nu apa de băut.

Citeşte continuarea editorialului pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici