Irakienii vor să fie „stabilizaţi“ de un român

Diplomatul român Radu Onofrei este candidat la şefia Misiunii ONU în Irak. Ca reprezentant al Autorităţii Provizorii a Coaliţiei, după căderea lui Saddam Hussein, el a fost ministru interimar de Externe al Irakului!

1 afișare
Imaginea articolului Irakienii vor să fie „stabilizaţi“ de un român

Irakienii vor să fie „stabilizaţi“ de un român

Americanii vor ca Misiunea ONU din Irak să fie condusă de un suedez (Saffan De Mistura), în timp ce Guvernul irakian insistă să fie numit „preferatul” său, actualul ambasador român la Amman, Radu Onofrei. Washington Post relatează această neînţelegere între cele două părţi, care sunt de acord, totuşi, ca ONU să preia un rol mai activ în stabilizarea Irakului, ba chiar să se implice în negocierile dintre facţiunile rivale. Doar că Washingtonul şi Bagdadul au o viziune diferită asupra omului care ar trebui să se înhame la această grea misiune. În afara lui De Mistura, americanii îi mai au pe lista de candidaţi favoriţi pe francezul Jean Arnault (fost coordonator al unor misiuni ONU în Afganistan, Guatemala şi Georgia) şi pe libanezul Ghassan Salame (fost consilier în privinţa Irakului al lui Kofi Annan), însă nu doresc numirea românului, deşi nu s-a invocat încă nici o obiecţie oficială împotriva diplomatului nostru. Specialist în lumea arabă, Radu Onofrei a fost ambasador al României la Cairo (1993-1997) şi la Londra (1997-2001), iar din 2003 se află în misiune în Irak şi Iordania, două dintre cele mai „fierbinţi” posturi pentru diplomaţia română în ultimii ani. Între altele, Onofrei a fost prins la Amman de criza jurnaliştilor români răpiţi în Irak în primăvara lui 2005, când s-a numărat printre diplomaţiii românii care au negociat eliberarea celor trei. După invazia americană din Irak, din martie 2003, Radu Onofrei a fost Reprezentant al României pentru Reconstrucţia Irakului, Reprezentant al Autorităţii Provizorii a Coaliţiei (APC) din Irak la Ministerul irakian al Afacerilor Externe, devenind, la sfârşitul acelui an, ambasadorul nostru în Regatul Haşemit al Iordaniei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici