Lecţia comunei Lunguleţu care a rămas fără căruţe. Acum fiecare familie are câte un tractor

"Degeaba produci dacă nu ştii să vinzi. Mai bine produceam puţin şi vindeam scump decât să producem mult şi să vindem ieftin." Ilie Marinescu este cel mai mare producător de cartofi din Lunguleţu, are şase tractoare şi 30 de hectare de teren, iar recolta sa de cartofi acoperă 10% din tot ce se produce în comună. Lunguleţu din judeţul Dâmboviţa, cunoscută ca unul dintre cele mai mari centre pentru producţia de cartofi şi varză din ţară.

80 afișări
Imaginea articolului Lecţia comunei Lunguleţu care a rămas fără căruţe. Acum fiecare familie are câte un tractor

Lecţia comunei Lunguleţu care a rămas fără căruţe. Acum fiecare familie are câte un tractor

Aici în fiecare an fermierii scot din pământ 200.000 de tone de cartofi, care acoperă 5% din producţia internă, în timp ce recolta de 100.000 de tone de varză reprezintă 10% din totalul pe ţară.

Comuna dâmboviţeană este un model de transformare a agriculturii prin mecanizare, însă traseul progresului se opreşte la marginea şoselei. Aici duc sacii producătorii de cartofi şi varză, fie că au 30 de hectare de teren, fie că lucrează trei sau patru hectare. Niciunul nu ajunge însă în piaţă, iar plusul de valoare pe care ar fi trebuit să îl aducă investiţiile de zeci de mii de euro în tractoare se lasă aşteptat.

În realitate în Lunguleţu au dispărut în totalitate doar caii de la căruţe. Acum multe dintre vechile căruţe sunt modificate şi legate în spatele tractoarelor ca şi remorcă. Toţi fermierii din Lunguleţu au cel puţin un tractor, în ultimii patru ani parcul de tractoare al comunei s-a înmulţit cu 200 de tractoare. Aceste achiziţii au urcat numărul total al maşinilor agricole la 700, potrivit datelor de la Primăria Lunguleţu.

Tractoa­rele din Lunguleţu acoperă jumătate din numărul total al tractoarelor din întreg judeţul Dâmboviţa, având în vedere că în statisticile oficiale ale Ministe­rului de Interne apar 1.400 de tractoare în acest judeţ.

Cu toate acestea, primarul din Lun­guleţu spune că după recoltă fermierilor abia le rămân bani pentru noua cultură ca urmare a preţurilor mici la care ţăranii îşi vând cartofii sau varza.

Citeşte mai multe despre comuna Lunguleţu pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici