Numărul de salariaţi a început să crească: 60.000 de angajaţi în plus şi salarii mai mari cu 10%

Piaţa muncii dă semnale optimiste în prima jumătate a acestui an, odată ce numărul de salariaţi a început din nou să crească după doi ani de scădere, site-urile de recrutare sunt pline de oferte de joburi, iar salariile bugetate pentru candidaţii cu anumite specializări sunt cu 10% mai mari decât în prima parte a anului trecut.

6 afișări
Imaginea articolului Numărul de salariaţi a început să crească: 60.000 de angajaţi în plus şi salarii mai mari cu 10%

Numărul de salariaţi a început să crească: 60.000 de angajaţi în plus şi salarii mai mari cu 10% (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

În plus, firmele au început să-şi trimită din nou angajaţii la training, pentru că au rămas după doi ani de criză cu o generaţie de oameni pentru care se simte nevoia de instruire.

Din ianuarie până la finele lunii mai în economie au intrat 58.900 de salariaţi noi, efectivul total de salariaţi ajungând la 4,155 milioane de persoane, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În perioada similară a anului trecut numărul de salariaţi a scăzut cu 55.800 de persoane, pe fondul concedierilor operate de companii.

"Mişcarea de pe piaţa muncii este cu totul alta faţă de anul trecut, însă creşterea se datorează fie unor majorări de salarii operate de companii, fie creşterii numărului de salariaţi. În continuare însă ne confruntăm cu dificultăţi în găsirea de specialişti", este de părere Sorina Donisa, CEO în cadrul grupului de firme cu activităţi în domeniul resurselor umane APT. În primele şase luni ale acestui an grupul APT a înregistrat o cifră de afaceri de 6,47 milioane de euro, în creştere cu 11% faţă de anul trecut.

"Datorită modificărilor legislative se resimte o tendinţă a angajatorilor de a prelungi misiunile de muncă temporară ale angajaţilor, de la 18 la 24 de luni, pentru că noul Cod al muncii oferă această posibilitate. Ne aşteptăm ca această tendinţă să se manifeste şi în următoarea perioadă", a mai spus Donisa.

Citeşte mai multe despre bilanţul pieţei muncii pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici