Opinie a comisarului european pentru afaceri economice şi monetare: Instrumente pentru o nouă cultură a stabilităţii în Europa

Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn laudă într-un articol pentru ZF adoptarea, recent, de către Parlamentul European a pachetului de măsuri pentru guvernanţa economică a Uniunii propus de Comisia Europeană. Comisarul critică voalat poziţia Franţei şi a Germaniei privind un „guvern“ al zonei euro, discuţii de la care Comisia Europeană a fost eliminată: „Nu vor mai exista (după intrarea în vigoare a „six-pack“ – n.n.) discuţii care se desfăşoară, în spatele uşilor închise (...).

12 afișări
Imaginea articolului Opinie a comisarului european pentru afaceri economice şi monetare: Instrumente pentru o nouă cultură a stabilităţii în Europa

Oli Rehn (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În climatul de nesiguranţă politică şi de instabilitate a pieţelor care se pare că devin caracteristici recurente ale vieţii în zona euro, a apărut săptămâna trecută o pată de lumină pe un cer întunecat şi prevestind furtuni. Aceasta a marcat încheierea cu succes a unui an întreg de negocieri cu privire la propunerile Comisiei Europene pentru şase noi acte legislative europene care, în esenţă, vor remodela guvernanţa economică în Uniunea Europeană şi, în special, în zona euro.

La intrarea în vigoare a acestei legislaţii, la sfârşitul acestui an, UE va dispune de un cadru mult mai solid pentru prevenirea erorilor economice care au marcat perioada recentă.

Vom fi în măsură să examinăm în mod preventiv şi mult mai atent ca oricând finanţele publice ale statelor membre, în special nivelul datoriei. Va fi vorba inclusiv de analiza coordonată a politicilor economice şi ale bugetelor în prima jumătate a fiecărui an, înainte de adoptarea acestora de către parlamentele naţionale în cadrul unui proces cunoscut sub denumirea de "semestru european". Iar bugetele va trebui elaborate şi prezentate în conformitate cu un cadru comun, în concordanţă cu cele mai stricte standarde internaţionale, astfel încât elaborarea bugetului să fie mai transparentă atât pentru cetăţeni, cât şi pentru factorii de decizie politică.

Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici