Reacţiile politicienilor după retrogradarea standardului SUA

După ce au tratat primele zile din august ca pe o obişnuită perioadă de vacanţă, amânând să "deseneze" scenariile de contracarare a eventualelor efecte de contagiune ale noii crize, responsabilii politici şi guvernamentali au oferit ieri primele indicii ale acţiunilor viitoare.

6 afișări
Imaginea articolului Reacţiile politicienilor după retrogradarea standardului SUA

Reacţiile politicienilor după retrogradarea standardului SUA (Imagine: Shutterstock)

Verdictul pieţelor este clar: responsabilitatea este acum în mâna oamenilor politici. Ce se întâmplă la Bucureşti? Există o uşoară îngrijorare, susţin responsabilii guvernamentali, dar adaugă aproape felicitându-se că măsurile din trecut, mai ales în privinţa restângerii cheltuielilor fac ca România să se simtă, într-un anume fel, ferită. Depindem de reacţia pieţelor internaţionale pentru că România nu este izolată, iar o încetinire a economiilor din Vest ar putea afecta exporturile şi odată cu ele creşterea economică: de aceea cuvântul de ordine trebuie să fie "prudenţă".

Într-o primă reacţie de după depunctarea de către S&P a SUA, preşedintele Traian Băsescu a răspuns prin purtătorul de cuvânt Valeriu Turcan întrebărilor ZF în legătură cu noua criză.

Potrivit şefului statului, România ar putea fi afectată de evoluţiile economice, în principal în zona euro, dar - subliniază şeful statului - "şi de stoparea proceselor de ajustare a costurilor la nivelul statului sau a reformelor structurale majore în plan naţional, mai ales ca efect al ciclului electoral". Cu alte cuvinte, ajustarea costurilor şi reformele structurale majore trebuie să continue.

Preşedinţia arată că şeful statului a avut o consultare permanentă cu Banca Naţională şi cu Guvernul României fără a răspunde însă întrebării legate de posibile consultări cu responsabili europeni sau americani.

Citeşte mai multe despre declaraţiile politicienilor după retrogradarea standardului SUA pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici