Rechizitoriul procesului Pogromului de la Iaşi. Mii de evrei au fost omorâţi şi înghesuiţi în trenurile morţii

Jurnalul Naţional prezintă în exclu­sivi­tate rechizitoriul procesului Po­gro­mului de la Iaşi din iunie 1941. Pro­cu­rorii Parchetului Curţii Bu­cu­reşti au instrumentat la acea vreme o an­chetă în care au audiat sute de per­soane. Zeci de inculpaţi au fost con­damnaţi pentru faptele lor, rele­van­te fiind însă cele descrise în peste 60 de file ale dosarului cu numărul 5.260 din 1947.

8 afișări
Imaginea articolului Rechizitoriul procesului Pogromului de la Iaşi. Mii de evrei au fost omorâţi şi înghesuiţi în trenurile morţii

Rechizitoriul procesului Pogromului de la Iaşi. Mii de evrei au fost omorâţi şi înghesuiţi în trenurile morţii

Din paginile rechizi­to­riului aflăm ce a declanşat tragicele eve­nimente de acum 70 de ani. "Gu­vernul şi autorităţile de la Iaşi au orga­ni­zat o reţea de zvonuri, ca acelea că evreii sunt vinovaţi de toate insucce­sele, fiindcă ei ar comunica cu arma­t­ele sovietice prin radio", se arată în rechizitoriu. "Aceştia sunt bănuiţi că ar efectua semnalizări luminoase în timpul nopţii pentru a dirija avioanele sovietice spre obiectivele ce trebuiesc bombardate.

Citeste toata stirea pe www.jurnalul.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici