Romanii lasa un miliard de euro pe plajele straine

Incasarile din turism ar putea depasi, in aceasta vara, 400 milioane de euro, pe fondul unei cresteri medii de 40-50% a numarului de turisti romani care aleg sa-si petreaca vacanta in strainatate. Pentru intregul an, incasarile din acest sector sunt estimate la 1,5 milioane de euro.

1 afișare
Imaginea articolului Romanii lasa un miliard de euro pe plajele straine

Romanii lasa un miliard de euro pe plajele straine

Desi, la prima vedere, suma poate parea mare, vecinii din Cehia, de exemplu, tara mult mai mica decat Romania, a inregistrat anul trecut incasari de 4 miliarde de euro din acest sector. Pe de alta parte, cheltuielile romanilor in strainatate sunt estimate la un miliard de euro in acest sezon. In fata cui pierdem batalia, de fapt? "Cele mai solicitate destinatii sunt Insulele din Grecia si litoralul din Bulgaria, unde numarul turistilor romani s-a dublat fata de anul trecut, ajungand la 200.000 pentru fiecare tara, urmate de Turcia, unde cererile au crescut cu 60-70%, comparativ cu vara trecuta", a declarat pentru Business Standard Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). O buna parte a banilor romanesti intra si in buzunarele italienilor, spaniolilor sau chiar croatilor.

Pe de alta parte, estimarile ju­catorilor pentru numarul de chartere - unul dintre punctele forte in ceea ce priveste incasarile in anii trecuti - vizau o dublare in acest an. Surpriza, insa - cresterea a fost de numai 40%. si acest lucru pentru ca, desi agentiile opereaza mai multe chartere, gradul de ocupare total al acestora este departe de 100%. In acest context, totusi, circa un milion de romani isi vor petrece vacanta (si cheltui banii) in strainatate. Astfel, un pachet mediu de vacanta peste hotare costa circa 500 de euro. Din aceasta suma, o parte merge la turoperatorul local, care primeste un comision si asigura si transportul, restul intrand in buzunarele hotelierilor din tara de destinatie. Totodata, fiecare turist cheltuieste in medie 650 de euro in strainatate, separat fata de costul pachetului de vacanta.

"La valoarea reala a pachetului se adauga un buget de pana la 650 de euro pentru cheltuieli suplimentare", spune Ciprian Enea, reprezentant al agentiei de PR in domeniul turismului BestTourism.ro. Un calcul sumar arata ca romanii vor contribui la PIB-ul altor tari cu aproape 1 miliard de euro doar in vara lui 2007. Potrivit lui Alin Burcea, directorul general al agentiei de turism Paralela 45, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala de profil, incalzirea globala actioneaza ca un factor pozitiv asupra turismului autohton, crescand sezonul estival cu inca o luna. "Chiar si asa, Bulgaria este cu mult inaintea noastra, prin investitiile pe care le-a facut in hoteluri de patru si cinci stele. Pe litoralul romanesc predomina hotelurile de doua si trei stele, cele mai multe fara niciun fel de investitie in ultimii ani", a precizat Burcea. El a investit, in zona Neptun-Olimp, aproximativ 6 milioane de euro in 200 de apartamente pe litoral, din care 160 au fost deja vandute. Lucian Iftimie, presedintele Asociatiei Investitorilor din Venus, a declarat ca in acest an, in statiunea Venus de pe litoral, s-au investit circa 4 milioane de euro intr-un hotel de patru stele si alte cateva milioane in modernizarea unor unitati hoteliere.

Insa, in timp ce la vecinii bulgari hotelurile de pe litoral sunt operate de lanturi internationale de profil, aici activeaza doar doua - Best Western si RIU.

Romania, insa, se lupta sa atraga si turisti straini in aceasta vara. Conform reprezentantului ANAT, numarul acestora ar putea sa ajunga la 500.000 in 2007, dintre care 100.000 pe litoralul autohton, restul mergand la munte, in pensiuni si in circuite prin tara. Aplicand acelasi calcul, in Romania strainii vor aduce cel mult 500 milioane de euro in acest sezon.

"Numarul turistilor straini care vin in Romania va creste cu 25% in 2007", spune Badulescu. Potrivit acestuia, Romania a devenit interesanta pentru turistii din Germania, Franta, Italia, Aus­tria, Statele Unite sau Japonia. Turistii scandinavi si francezi au chartere speciale pentru litoralul romanesc.

Bikfalvi Martin, presedintele agentiei de turism Calibra, unul dintre jucatorii de dimensiune medie pe piata de profil, crede ca turistii straini evita litoralul romanesc din cauza imaginii nefavorabile pe care Romania a atras-o in ultimii ani. "Publicitatea negativa, situatia deplorabila a plajelor, taxele introduse de autoritatile locale si conditiile modeste de cazare atrag un numar redus de turisti straini", a spus Bikfalvi. Totusi, Romania atrage prin manastirile din Bucovina, din zona Maramures, pensiunile rurale din Valea Prahovei si Delta Dunarii.

"Daca anul trecut turisii straini au ocolit Delta din cauza gripei aviare, incepand de acum, aceasta devine o destinatie tot mai cautata", explica reprezentantul ANAT. Pretul mediu al unui pachet turistic platit de turisii care vin in Romania este de 500 de euro pentru un circuit de 7-14 zile.

Raportat la regiune, veniturile din turism inregistrate in 2006 de Cehia s-au ridicat la 4,09 miliarde de euro (113 miliarde de coroane), cu 2% mai mult decat in 2005, si au reprezentat o contributie de 3,1% in PIB-ul acestei tari. Bulgarii au incasat anul trecut circa 2,6 miliarde de euro din acelasi sector.

Comparatie
In sezonul iunie-septembrie 2006, turistii straini au petrecut 6.982.000 de nopti in Cehia, fata de 9.536.000 de nopti petrecute de acestia in Bulgaria, potrivit Eurostat. Din datele Oficiului National de Statistica din Cehia reiese ca, in primul trimestru din 2007, au sosit 1,2 milioane de turisti straini, cu 7,9% mai mult decat in aceeasi perioada din 2006. In Romania, veniturile din turism inregistrate anul trecut au fost de circa 1 miliard de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici