S-a stins cea mai buna voce a lumii: Luciano Pavarott

Celebrul tenor a murit joi, la doua zile dupa ce ministrul italian al Culturii i-a oferit Premiul de Excelenta.

1 afișare
Imaginea articolului S-a stins cea mai buna voce a lumii: Luciano Pavarott

S-a stins cea mai buna voce a lumii: Luciano Pavarott

Joi, in jurul orei 5 am, Luciano Pavarotti a incetat din viata, la casa lui din orasul nord-italian Modena, dupa ce, vreme indelungata, a trebuit sa infrunte numeroase probleme de sanatate. In vara anului trecut a suferit o interventie chirurgicala la New York, cauzata de cancerul pancreatic, in urma careia s-a retras la vila sa din apropierea Modenei, fiind nevoit sa-si amine toate aparitiile publice. Luna trecuta, starea sanatatii lui s-a agravat, fiind transportat la spitalul din orasul sau natal, de unde a fost externat pe 2 august, dupa doua saptamini de ingrijiri. Ultimele zile si le-a petrecut alaturi de familie si de prieteni. In afara bolii care i-a cauzat moartea, Pavarotti a avut numeroase alte probleme de sanatate, care l-au determinat ca in ultimii ani sa amine si sa anuleze numeroase concerte. Eforturile sustinute si problemele de silueta au dus la crize de sciatica, iar laringitele si racelile au stat la baza faptului ca, doar in 1989, tenorul si-a anulat 26 dintre cele 41 de aparitii programate in acel an la Opera Lirica din Chicago, motiv care l-a determinat pe directorul Operei sa-l declare persona non grata. De recitaluri aminate in ultimul ceas au avut parte Covent Garden si New York Metropolitan Opera House, lucru care i-a adus numeroase critici. In 2005, Luciano Pavarotti si-a inceput turneul de adio, care a fost la rindul sau intrerupt din cauza problemelor de sanatate. Ultima aparitie publica a tenorului a avut loc anul trecut, la Jocurile Olimpice de Iarna de la Torino, cind a interpretat faimoasa arie „Nessun Dorma“ a lui Puccini.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici