Se compară Steve Jobs cu Thomas Edison?

Nu îi luăm din merite lui Steve Jobs dacă spunem că nu se compară cu Thomas Edison, consideră Vaclav Smil, un cercetător care face studii in­ter­disciplinare în domenii precum energia, mediul, producţia de alimente sau inovaţie tehnică. Dar pentru acest lucru trebuie să înţelegem ce a făcut Edison.

4 afișări
Imaginea articolului Se compară Steve Jobs cu Thomas Edison?

Se compară Steve Jobs cu Thomas Edison? (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Superlativele la adresa lui Jobs nu mai contenesc, iar cei care au fost vrăjiţi de produsele Apple le descriu drept revoluţionare şi spun nu doar că au schimbat industria electronicelor, ci chiar modul în care trăim. Comparaţiile cu Edison, unul dintre cei mai mari inventatori din istorie, au apărut imediat după ce Jobs a renunţat la postul de CEO al Apple în august. Atunci un articol din The New Yorker scria că "Thomas Edison al secolului 20 se dă jos de pe scenă". Dar, în ciuda tuturor produselor lansate de el, Mac, iPod, iPhone sau iPad, Jobs nu poate fi comparat cu Edison, consideră Smil.

Oricine a studiat istoria progresului tehnic poa­te face diferenţa între inovaţiile cu adevărat im­portante, adevăratele salturi tehnologice, şi invenţiile secundare, variantele îmbunătăţite.

Cel mai vechi exemplu al unui salt tehnologic este cel în care primii oameni au început să folosească pietre pentru a transforma alte pietre în obiecte ascuţite (topoare, cuţite şi săgeţi). În istoria modernă nu a existat un salt mai important decât generarea şi distribuţia la scară largă a electricităţii.

Citeşte mai multe despre Thomas Edison pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici