Tara Momarlanilor

Se numesc generic momarlani si, firesc, au o tara a lor, a momarlanilor. Teritoriul lor era in Valea Jiului, de la est la vest. Despre ei nu se poate vorbi doar la trecut.

3 afișări
Imaginea articolului Tara Momarlanilor

Tara Momarlanilor

Deschiderea minelor la mijlocul secolului XIX si instaurarea comunismului, dupa o suta de ani, au reusit sa distruga in Valea Jiului o civilizatie care fiinta de pe vremea dacilor. Nu stiu cum se numeau pana a primi actuala denumire, dar eticheta le-a fost pusa de cei care au venit, pe la 1850, sa deschida, in Valea Jiului, minele. Se pare ca numele vine din maghiarul "maratvanyi", ceea ce inseamna "ramasita, resturi", dar si "urmasi". Urmasi ai dacilor si romanilor, fireste.Tara momarlanilor se imparte, la randul ei, in doua: momarlanii din Vestul si momarlanii din Estul Vaii Jiului. Noi vom vorbi de ultimii, a caror cultura mai pastreaza usoare urme.

 

Citeste toata stirea pe www.ziua.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici