Un kilogram de roşii costă 0,5 lei la micii fermieri. De ce explodează preţul pe drumul dintre ferme şi magazin

Legumele s-au ieftinit în ultimul an cu 30%, acesta fiind primul semn al recoltelor bogate din acest an. Reducerile ar putea fi însă şi mai mari dacă din curţile micilor fermieri până în magazin preţurile nu ar creşte şi de cinci ori, informează Ziarul Financiar.

2 afișări
Imaginea articolului Un kilogram de roşii costă 0,5 lei la micii fermieri. De ce explodează preţul pe drumul dintre ferme şi magazin

Roşii (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Astfel, deşi la micii fermieri un kilogram de roşii costă şi 0,5 lei, în reţele comerciale ca Mega Image sau Carrefour preţul final pentru clienţi este peste 2,5 lei.

Ieri în magazinul Mega Image de pe bulevardul Ferdinand un kilogram de roşii româneşti costa 2,49 lei, în timp ce preţul aceleiaşi cantităţi de roşii din import se ridica în magazinul Carrefour din Băneasa la 2,79 lei. În magazinele Real Hypermarket preţurile erau ieri de 1,49 lei/kilogram pentru roşii, însă din datele furnizate ZF rezultă că preţurile pot fluctua de la o zi la alta. Preţuri similare se găsesc şi în hipermarketul Billa, unde roşiile costă 1,99 lei/kilogram, conform datelor din catalogul de preţuri valabil în perioada 4-10 august.

Producătorii de legume din România spun că preţurile explodează pe drumul dintre ferme şi magazin pentru că agricultorii nu îşi vând direct marfa marilor reţele comerciale, ci intermediarilor. Agricultorii români spun că nu pot negocia singuri cu marile reţele comerciale pentru că acestea au condiţii foarte stricte, ce pot fi îndeplinite doar de intermediari.

Citeşte mai multe pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici