Un nou virus al gripei aviare ar putea ucide milioane de oameni. De cine a fost creat

Un grup de cercetători olandezi care studiau virusul H5N1, cunoscut şi sub numele de gripă aviară, au creat o nouă tulpină a acestuia, care are capacitatea de a trece cu uşurinţă de la un mamifer la altul şi care este la fel de letală ca cea originală, informează Huffington Post.

9 afișări
Imaginea articolului Un nou virus al gripei aviare ar putea ucide milioane de oameni. De cine a fost creat

Un nou virus al gripei aviare ar putea ucide milioane de oameni. De cine a fost creat (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Suntem în singuraţă atâta vreme cât noul virus rămâne în laborator, dar în cazul în care ajunge în mâinile bioteroriştilor, există pericolul să declanşeze o pandemie care ar putea ucide milioane de oameni.

Virusul gripei aviare poate ucide oamenii, dar, până acum, nu a putut declanşa o pandemie pentru că nu se poate se transmite cu uşurinţă de la un om la altul.

Tulpina creată în laborator a rezultat în urma a cinci mutaţii realizate în doar două gene ale virusului original, modificări ce i-au oferit acesteia posibilitatea de a trece de la un mamifer la altul, informează NewScientist.

Peter Doherty, laureat al premiului Nobel: "Este înspăimântător"

"Virusul se transmite cu aceeaşi uşurinţă ca gripa sezonieră", spune Ron Fouchier, membru al Centrului Medical Erasmus din Rotterdam, Olanda, şi cel care a prezentat recent rezultatele cercetărilor în cadrul unei întâlniri a oamenilor de ştiinţă ce a avut loc în Malta.

"Acest lucru arată clar că H5 se poate modifica într-un mod care să îi permită transmiterea şi care ar putea să cauzeze boli severe în rândul oamenilor. Este înspăimântător", a declarat la rândul său Peter Doherty, laureatul premiului Nobel din 1996 pentru cercetările pe care le-a realizat în domeniul imunologiei virale.

Citeşte mai multe despre noul virus al gripei aviare pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici