Urna Băsescu

Electoratul maghiar, care este unul stabil şi responsabil la vot, se află în barca premierului Tăriceanu, aşa cum s-a văzut la referendum. Băsescu a avut doar o susţinere parţială, din partea radicalilor de la UCM. Vizita lui Băsescu în judeţele Harghita şi Covasna a funcţionat aşadar, după o strategie bine definită.

1 afișare
Imaginea articolului Urna Băsescu

Urna Băsescu

Băsescu are un dublu scop: eliminarea lui Marko Bela şi a lui Verestoy Attila, din fruntea UDMR, ambii fideli premierului, câştigarea capitalului de simpatie a maghiarilor, nemulţumiţi de prestaţia politică moderată a liderilor actuali. Pentru atingerea acestor interese, Băsescu a jucat acum o carte mare şi foarte riscantă, care l-ar putea costa foarte scump. Şeful statului a marşat mult peste limitele constituţionale şi şi-a dat cu părerea, în stilu-i caracteristic, că limba română ar putea fi studiată de elevii maghiari ca o limbă străină. Redăm integral citatul prezidenţ ial care a pus pe jar întreaga clasă politică: „Trebuie introdus un sistem de predare a limbii române pentru aceşti copii ca şi cum limba română ar fi o limbă străină pe care începi s-o înveţi“. Este clar că declaraţia aceasta, lăsând la o parte orice sensibilitate, are un caracter pur formal. Traian Băsescu a făcut-o lejer, probabil gândindu-se că oricum nu-l costă nimic. În fond, ar putea spune ulterior „analiştii politici“ de casă, preşedintele s-a arătat îngăduitor cu bieţii copii, care vorbesc acasă numai limba maghiară, iar în clasa întâi au un... şoc lingvistic! De fapt, preşedintele, ca un tătuc înţelegător, s-ar continua argumentaţia, a încercat să găsească o soluţie în favoarea copiilor maghiari: să studieze româna ca pe-o limbă străină. Numai că justificările acestea nu ţin: Băsescu este preşedintele României şi, la înscăunare, a jurat să respecte Constituţ ia. Ori, aceasta spune negru pe alb, la articolul 13: „În România, limba oficială este limba română“. Tot Consituţ ia prevede, la art. 32: „Învăţământul de toate gradele se desfăşoară în limba română. În condiţiile legii, învăţământul se poate desfăşura şi într-o limbă de circulaţie internaţională. Dreptul persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale de a învăţa limba lor maternă şi dreptul de a putea fi instruite în această limbă sunt garantate; modalităţile de exercitare a acestor drepturi se stabilesc prin lege“.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici