Wolfgang Munchau va explica la Gala Ziarul Financiar cum poate ieşi uniunea monetară din criză

Gala ZF de anul acesta va aduce în România unul dintre cei mai apreciaţi editorialişti de business din Europa. Este vorba de Wolfgang Munchau, membru fondator al ediţiei germane a celui mai mare ziar de afaceri european, Financial Times. Statutul recunoscut de expert în politicile europene îl îndreptăţeşte pe Munchau să vorbească despre problemele zonei euro şi despre viitorul monedei unice şi al Europei.

12 afișări
Imaginea articolului Wolfgang Munchau va explica la Gala Ziarul Financiar cum poate ieşi uniunea monetară din criză

Wolfgang Munchau va explica la Gala Ziarul Financiar cum poate ieşi uniunea monetară din criză (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

În cele mai recente editoriale publicate în Financial Times, ziaristul critică modul fantezist în care liderii europeni, şi în special cancelarul german Angela Merkel, abordează criza datoriilor, dar propune şi soluţii, precum un rol mai mare al BCE în strategia de luptă şi emisiunile de euroobligaţiuni, exact ceea ce Germania respinge cu îndârjire.

În ultimele cinci opinii pe care le-a publicat în Financial Times, Wolfgang Munchau tratează în primul rând salvarea euro. Tonul editorialistului este destul de alarmant. El critică politicienii care nu reuşesc să găsească mai rapid soluţii credibile la criza euro.

În acest articol, ziaristul FT arată că pro­blema datoriilor din zona euro a depăşit punctul în care poate fi rezolvată doar cu instrumentele standard de politică economică. El vede însă o soluţie, BCE, care ar putea lansa un program "foarte mare" de ajustare cantitativă.

Astfel, BCE ar putea insista pe piaţa secundară a obligaţiunilor pentru a aduce sub control randamentele obligaţiunilor.

Munchau notează că nevoia intervenţiei BCE este covârşitoare, în condiţiile în care zona euro a intrat deja în recesiune din cauza încetinirii economiei globale, a programelor de austeritate fiscală şi problemelor din sectorul financiar.

Jurnalistul atenţionează că dacă zona euro nu renunţă la actualele politici riscă să intre în depresiune economică.

Citeşte mai mult pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici