Zece întrebări-cheie: Cum ne va afecta noul val al crizei

Criza financiară s-a reaprins, bursele din întreaga lume scăzând din cauza problemelor pe care le au Europa şi SUA, iar România nu este ferită de efectele turbulenţelor de pe pieţele externe. Deşi situaţia nu este la fel de gravă ca în toamna lui 2008, când s-a prăbuşit banca americană de investiţii, amintirile neplăcute de atunci, scăderea pronunţată a burselor şi recesiunea sunt încă vii în mintea multor oameni, iar efectele încă se mai simt.

10 afișări
Imaginea articolului Zece întrebări-cheie: Cum ne va afecta noul val al crizei

Zece întrebări-cheie: Cum ne va afecta noul val al crizei (Imagine: Mediafax Foto)

Ziarul Financiar răspunde la zece întrebări despre impactul pe care îl are situaţia tulbure în care se află acum economia mondială asupra României.

1. Cum este afectată România de retrogradarea ratingului SUA şi de situaţia din Europa?

România este vulnerabilă faţă de noul val al crizei financiare, deşi mai puţin decât a fost după căderea băncii americane Lehman Brothers, spun economiştii şi analiştii români. Criza se poate transmite în special pe canalul fluxurilor de capital şi al exporturilor, cu impact asupra creşterii economice, urmând ca clasa de mijloc să aibă cel mai mult de suferit.

2. Ce se va întâmpla cu cursul de schimb?

Tensiunile de pe pieţele internaţionale ar putea duce şi la o volatilitate mai mare a cursului valutar, însă analiştii nu anticipează o depreciere abruptă a monedei naţionale, ci menţinerea cotaţiilor în intervalul 4,1-4,3 lei/euro.

3. Cum va fi afectată piaţa imobiliară?

Consultanţii imobiliari apreciază că nu va fi cazul unui nou crah pe piaţa locuinţelor, care deja au pierdut 40-50% din valoare în ultimii trei ani, deoarece programul Prima casă continuă să funcţioneze, iar evenimentele din ultimele zile i-au afectat în primul rând pe clienţii interesaţi de case mai scumpe, precum acţionarii companiilor cotate.

Cu toate acestea, după experienţa din perioada 2008-2009, când într-un singur an preţurile caselor şi-au pierdut circa 30% din valoare, consultanţii se feresc acum să dea verdicte categorice.

Citeşte mai multe despre cum ne va afecta noul val al crizei pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici