Zece întrebări despre impactul deciziilor summit-ului asupra României

Deciziile luate de liderii europeni vizează economiile din zona euro, însă se răsfrâng şi asupra celorlalte ţări din Uniunea Europeană şi implicit asupra României, având în vedere că economia locală este direct conectată la pieţele din vestul continentului. Majorarea „plasei de siguranţă“ financiară a zonei euro la 1.000 de miliarde de euro este interpretată de analiştii români ca un semnal cu efecte pozitive asupra pieţei locale, în condiţiile în care investitorii au dat semnale de încredere încă din primele ore de după anunţ.

7 afișări
Imaginea articolului Zece întrebări despre impactul deciziilor summit-ului asupra României

Zece întrebări despre impactul deciziilor summit-ului asupra României (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acesta este primul semnal pozitiv venit din pieţele financiare în ultima jumătate de an.

Rămân însă în continuare semne de întrebare: Ce se va întâmpla cu filialele băncilor greceşti din România? Va încetini creşterea economică din zona euro? Ce va face în aceste condiţii economia României? Cum vor reacţiona pieţele? Ne vom împrumuta mai scump? Mai putem adopta moneda euro?

Ziarul Financiar răspunde la zece întrebări legate de impactul măsurilor decise la Bruxelles.

1. Decizia luată de liderii europeni este o veste bună pentru România?

Creşterea capacităţii fondului financiar de urgenţă la 1.000 de miliarde de euro este un pas înainte făcut de liderii europeni cu impact direct asupra încrederii investitorilor, spune Lucian Anghel, economist-şef al BCR.

"Impactul deciziei se va răsfrânge în mod direct asupra încrederii investitorilor. Încrederea este cel mai tranzacţionat instrument în acest moment. Dacă pieţele nu au încredere, te costă", explică el.

La rândul lui, Marius Olteanu, director executiv al societăţii de administrare SIRA, spune că jucătorii de pe bursele internaţionale dau semne de optimism ca urmare a semnalului de unitate politică la nivelul UE.

"Nu ştim însă nimic despre detaliile tehnice de implementare a deciziilor şi cu atât mai puţin dacă măsurile de salvare a Greciei vor funcţiona. Trebuie să vedem cum vor reacţiona agenţiile de rating la aceste decizii."

Citeşte mai departe cele zece întrebări cheie pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici