Caz de hepatită acută la copii în România, cauza fiind necunoscută. 169 de cazuri în 11 ţări

  • A fost identificat un caz de hepatită acută la copii în România, de origine necunoscută.
  • Cel puţin 169 de cazuri de hepatită acută la copii cu vârste cuprinse între o lună şi 16 ani au fost identificate în 11 ţări.
  • Cel puţin un copil a murit şi 17 au avut nevoie de transplant de ficat.
4064 afișări
Imaginea articolului Caz de hepatită acută la copii în România, cauza fiind necunoscută. 169 de cazuri în 11 ţări

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), printre cazurile de hepatită acută, cel puţin un copil a murit şi 17 copii au avut nevoie de transplant de ficat.

„Nu este clar dacă a existat o creştere a numărului de cazuri de hepatită sau o creştere a gradului de conştientizare a cazurilor de hepatită care apar în ritmul aşteptat, dar care nu sunt detectate. Adenovirusul este o ipoteză posibilă, însă investigaţiile sunt în curs de desfăşurare pentru a se afla agentul care a cauzat boala", a precizat OMS într-un comunicat citat de CNN.

Sindromul clinic „în rândul cazurilor identificate este hepatita acută (inflamaţia ficatului) cu enzime hepatice crescute", se arată în comunicat.

Multe cazuri au raportat simptome gastro-intestinale, cum ar fi dureri abdominale, diaree şi vărsături, „care preced prezentarea cu hepatită acută severă", precum şi niveluri crescute ale enzimelor hepatice sau ale alaninei aminotransaminazei şi icter.

Majoritatea cazurilor raportate nu au avut febră, a precizat OMS, iar virusurile comune care provoacă hepatita virală acută - cum ar fi virusurile hepatitice A, B, C, D şi E - nu au fost detectate în niciunul dintre aceste cazuri.

Hepatita este o inflamaţie a ficatului, un organ vital care procesează nutrienţii, filtrează sângele şi ajută la combaterea infecţiilor. Atunci când ficatul este inflamat sau deteriorat, funcţia sa poate fi afectată.

Cel mai adesea, hepatita este cauzată de un virus, iar adenovirusurile sunt un tip comun de virus transmis de la o persoană la alta, care poate provoca o serie de boli uşoare până la boli mai grave. Dar aceşti viruşi sunt doar rareori raportaţi ca fiind o cauză a hepatitei severe la persoanele sănătoase.

OMS a declarat că investigaţia privind cauza trebuie să se concentreze asupra unor factori precum „sensibilitatea crescută în rândul copiilor mici ca urmare a unui nivel mai scăzut de circulaţie a adenovirusului în timpul pandemiei COVID-19, apariţia potenţială a unui nou adenovirus, precum şi co-infecţia SARS-CoV-2".

Majoritatea cazurilor - 114 - au fost raportate în Regatul Unit.

Au fost înregistrate 13 cazuri în Spania, 12 în Israel, 9 în Statele Unite şi un număr mai mic de cazuri confirmate în Danemarca, Irlanda, Olanda, Italia, Norvegia, Franţa, România şi Belgia, potrivit OMS.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici