Cazul sirianului care a ţinut timp de 3 luni, în stomac, suma de 1.500 de euro

  • Povestea unui tânăr de 28 de ani a ajuns în revista ştiinţifică Acta gastroenterologica Belgica, operaţia devenind un studiu de caz.
  • Deşi avea 1.500 de euro în stomac, pacientul spunea că se simte bine şi că nu are probleme gastrointestinale, însă a cerut recuperarea banilor.
  • Este cazul unui cetăţean sirian, aflat de 6 ani în Turcia, care s-a prezentat şi a fost internat în spitalul din Ankara „din cauza ingerării unui corp străin” care avusese loc cu 3 luni în urmă.
620 afișări
Imaginea articolului Cazul sirianului care a ţinut timp de 3 luni, în stomac, suma de 1.500 de euro

Bancnotele scoase din stomac

Tânărul de 28 de ani, aşa cum se întâmplă cu mulţi migranţi înainte de a începe o călătorie lungă şi plină de speranţe, înghiţise un sul de bancnote în valoare totală de 1.500 de euro, în timp ce încerca să intre în Grecia ca refugiat. Tentativă eşuată. Bărbatul, odată respins în Turcia, s-a prezentat voluntar la spital, la 3 luni de la ingerare, şi a fost îngrijit de secţia de gastroenterologie.

Povestea a devenit un „caz” medico-ştiinţific intitulat „Bancnote în stomac” şi semnat în jurnalul Acta gastroenterologica Belgica de echipa de chirurgi şi gastroenterologi a spitalului public Mayis din Ankara.

A avut nevoie de endoscopie

Medicii povestesc că, la sosirea pacientului, o radiografie abdominală iniţială nu evidenţiase nimic aparte, dar, efectuându-se o ecografie, a fost depistată o umbră în stomac care a dus la investigaţii suplimentare cu o endoscopie pentru a permis vizualizarea interiorului organului.

Abia atunci, medicii au găsit un corp străin de aproximativ 4 centimetri diametru pe care l-au capturat cu un „laţ”, dar pe care nu a fost posibil să-l treacă prin esofag din cauza dimensiunilor mari.

Corpul străin a fost îndepărtat cu o intervenţie chirurgicală percutanată minoră. A urmat o incizie pe piele pentru recuperarea misteriosului obiect care, abia la acel moment, s-a dezvăluit a fi un sul de bancnote păstrate într-o pungă de plastic, în valoare totală de 1.500 de euro.

După cum arată imaginile publicate de revista Acta gastroenterologica Belgica, sirianul în vârstă de 28 de ani alesese bancnote de 200 de euro.


Endoscopia care a permis medicilor să vadă interiorul organului şi să găsească corpul străin

Nu este prima dată când medicii au pe masă un caz de înghiţire de bancnote, subliniază jurnalistul medical ştiinţific Marc Gozlan pe blogul său Realitès Biomèdicales.

Nu este primul caz de acest gen

În 2015, o altă echipă medicală turcă a descris în jurnalul „Endoscopy” cazul unui tânăr de 22 de ani care a ajuns la camera de urgenţă cu o senzaţie de „greutate epigastrică” în stomac.

Şi în acest caz era vorba de un refugiat sirian care a fugit din ţara sa din cauza războiului, iar suma de bani, 1.000 de dolari, era înfăşurată într-o pungă de nailon. A fost posibilă recuperarea şi returnarea banilor pacientului după o serie de încercări cu cele mai ingenioase tehnici şi diverse instrumente endoscopice.

Un alt caz „ciudat” care a ajuns în literatura ştiinţifică a implicat un bărbat de 37 de ani care s-a prezentat la un spital din Pretoria, Africa de Sud, cu dificultăţi de a respira prin nara dreaptă.

După o serie de teste şi diagnostice ipotetice, chirurgii au făcut o descoperire surprinzătoare: au scos o bancnotă sud-africană împăturită şi rulată într-o masă compactă. Dar nimeni nu a reuşit să afle cum a reuşit bărbatul să-şi introducă o bancnotă în nas şi cum a reuşit să o „ascundă” atât de bine.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici