Cum scapi de respiraţia urât mirositoare provocată de usturoi. Alimentul recomandat de oamenii de ştiinţă este ieftin şi se găseşte în toate supermarketurile

Un studiu de la Universitatea Ohio a descoperit ce să mâncăm, pentru a elimina respiraţia respingătoare a usturoiului.

3435 afișări
Imaginea articolului Cum scapi de respiraţia urât mirositoare provocată de usturoi. Alimentul recomandat de oamenii de ştiinţă este ieftin şi se găseşte în toate supermarketurile

Alimentul recomandat de ştiinţă pentru a combate respiraţia urât mirositoare de la usturoi

Usturoiul, un ingredient îndrăgit în bucătăriile din întreaga lume, cu aroma sa puternică, îmbogăşeşte preparate de tot soiul, de la curry, paste, prăjeli şi mergând chiar până la unele deserturi.

Cu toate acestea, există un mic dezavantaj: respiraţia nedorită de usturoi poate dura ore întregi. Însă, ştiinţa pare să fi găsit soluţia salvatoare: un aliment capabil să o neutralizeze. Este vorba despre iaurtul simplu.

Molecula care se scurge în sânge

O echipă de cercetare de la Universitatea de Stat din Ohio a descoperit că banalul iaurt are capacitatea de a neutraliza aproape toţi compuşii volatili care dau usturoiului mirosul său distinctiv, ca şi cum ar fi un odorizant pentru respiraţie.

Prin tocarea usturoiului se eliberează un amestec de compuşi, sulfuri, responsabil de aroma acestuia. În timpul gătirii, sulfurile pătrund în aer, răspândind un miros înţepător. Iar când usturoiul ajunge în stomac, sucurile gastrice îl descompun şi mai mult, eliberând sulfuri şi alte vitamine şi minerale.

Cele mai multe dintre ele merg la intestine, dar o moleculă minusculă, numită sulfură de alil metil (AMS), reuşeşte să se strecoare prin mucoasa stomacului în fluxul sanguin. AMS este doar una dintre multele componente ale aromei distinctive a usturoiului, dar este singura suficient de mică pentru a ajunge rapid în sânge.

Pe măsură ce circulă dincolo de plămâni, AMS trece prin membrane care lasă oxigenul şi dioxidul de carbon să intre şi să iasă din corp. Şi când expirăm împreună cu CO2, eliberăm AMS cu mirosul caracteristic de usturoi. Un efect care poate dura până la 24 de ore.

Iaurt simplu împotriva respiraţiei urât mirositoare a usturoiului

O echipă de cercetători de la Universitatea de Stat din Ohio (SUA) a efectuat un experiment pentru a înţelege ce remedii ar putea opri acest fenomen neplăcut.

Şi, după ce specialiştii au analizat modul în care usturoiul îşi împrăştie mirosul, au descoperit că numai iaurtul simplu plin de grăsime poate reduce 99% din principalii compuşi volatili care produc mirosuri din usturoiul crud, precum şi că efectul de deodorizare se datorează mai ales proteinelor şi grăsimilor.

Proteinele analizate au inclus diferite variante de proteine ​​din zer şi lapte. S-a demonstrat că toate reduc mirosul de usturoi, probabil datorită capacităţii lor de a capta moleculele mirositoare înainte de a intra în aer. În special, un complex de proteine ​​din zer a arătat cele mai promiţătoare rezultate.

Iaurtul trebuie să fie ingerat imediat după usturoiul crud, ca să-şi facă efectul

„Se ştie că proteinele leagă aromele. În acest context, această proprietate s-ar putea dovedi avantajoasă", explică Sheryl Barringer, profesor la departamentul de ştiinţă şi tehnologie a alimentelor de la Universitatea de Stat din Ohio (SUA), care a dedicat mai multe studii usturoiului.

Barringer şi echipa au testat şi alte metode. Una dintre descoperiri a fost că sotarea usturoiului este suficientă pentru a reduce semnificativ majoritatea compuşilor volatili care provoacă mirosuri.

Nu numai atât: consumul de mere, salată verde sau mentă reduce semnificativ şi concentraţia de subproduse de usturoi pe care le expirăm după ce îl consumăm (crud). Aceste alimente funcţionează deoarece conţin compuşi fenolici, care se leagă de sulfuri şi le fac prea mari pentru a fi dispersate în aer.

Dar iaurtul simplu le bate pe toate. Chiar mai bine decât iaurtul grecesc, datorită profilului proteic mai ridicat.

Atenţie: indiferent de iaurtul pe care îl alegem, pentru ca acesta să-şi îndeplinească funcţia de împrospătare a respiraţiei, este important să fie consumat rapid după ingerarea usturoiului crud. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici