La 116 ani, Maria Branyas are o sănătate excelentă: oamenii de ştiinţă studiază cea mai bătrână femeie din lume

Super-bunica are un cont pe X cu 14.000 de urmăritori şi a acceptat să se supună testelor ştiinţifice.

8009 afișări
Imaginea articolului La 116 ani, Maria Branyas are o sănătate excelentă: oamenii de ştiinţă studiază cea mai bătrână femeie din lume

Maria Branyas a împlinit 116 ani pe 4 martie

Oamenii de ştiinţă o studiază pe cea mai bătrână femeie din lume, căutând secretul longevităţii. Maria Branyas are 116 ani şi se află într-o stare excelentă de sănătate: cu excepţia unor dificultăţi la mers şi pierderea auzului, nu suferă de nicio boală cronică, este lucidă şi are o memorie grozavă.

Născută la San Francisco

Are cont pe X, unde este prezentă în mod regulat şi unde este cunoscută printre cei peste 14.000 de urmăritori ai săi drept „super-bunica catalană”. Starea ei fizică şi psihică i-a impresionat pe medicii de la Institutul de Cercetare a Leucemiei Josep Carreras, care au decis să studieze cazul Mariei.

Femeia – spune The Independent – ​​a acceptat să se supună unor teste ştiinţifice, despre care cercetătorii speră că le vor îmbunătăţi înţelegerea unor boli asociate cu bătrâneţea, precum bolile neurodegenerative sau cardiovasculare şi tumorile. Şi poate ajunge astfel la elixirul vieţii.

Maria Branyas s-a născut în San Francisco în 1907, sosind în Spania la doar 8 ani. De atunci locuieşte în Catalonia, în ultimii 22 de ani în azilul de bătrâni Residència Santa María del Tura. „Ştim vârsta cronologică a Mariei, 116 ani, dar trebuie să-i determinăm vârsta biologică. Pentru noi este mult mai tânără”, a explicat Manel Esteller, director al Institutului Carreras şi profesor de genetică la Universitatea din Barcelona, pentru ziarul spaniol Abc.

Potrivit cercetătorilor, este ca şi cum ar fi cu cel puţin 10 ani mai tânără. „Este complet lucidă. Îşi aminteşte cu o claritate impresionantă episoade de când avea doar patru ani. Şi nu are nicio boală cardiovasculară, care este frecventă la persoanele în vârstă”, subliniază omul de ştiinţă, care a cunoscut-o recent pe doamna Branyas. Modul în care ADN-ul i-a influenţat îmbătrânirea este un puzzle pe care Esteller îşi propune să-l rezolve.

Are gene bune

Cercetătorii au luat probe de salivă, sânge şi urină de la femeie, „care se crede că sunt cele mai longevive probe biologice şi au o mare valoare ştiinţifică”, a comentat Esteller. Aceştia vor fi comparaţi cu fiica mijlocie a bătrâneii de 116 ani, care are 79 de ani. Pentru omul de ştiinţă, „este clar că există o componentă genetică” care stă la baza stării sale, „pentru că există mai mulţi membri ai familiei sale care au peste 90 de ani”, a spus Esteller.

 „Superbunica” nu a avut o viaţă uşoară. Ea a supravieţuit unui cutremur în timp ce se afla în Statele Unite, unui incendiu major, ambelor războaie mondiale, războiul civil spaniol, pandemia de gripă spaniolă şi, cel mai recent, pandemia de Covid-19, pe care a avut-o în 2020.

Când era încă mică, şi-a pierdut tatăl, apoi auzul - din cauza unei căderi. Celor care o întreabă care este secretul longevităţii ei, Maria le răspunde pe X, atribuind-o „ordinei, liniştii, legăturii bune cu familia şi prietenii, contactul cu natura, stabilitatea emoţională, fără griji, fără remuşcări, multă pozitivitate şi să stai departe de oamenii toxici”.

Şi, de asemenea, se consideră, „foarte norocoasă”, recunoaşte ea. Acum, că longevitatea sa, pe lângă faptul că a fost înscrisă în Cartea Recordurilor Guinness, a devenit subiect de studiu, doamna Branyas a spus că este „foarte fericită că poate fi utilă cercetării şi progresului”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici