Longevitate: 8 reguli care ajută să trăieşti mai bine şi mai mult după vârsta de 40 de ani

Un studiu publicat în 2023 enumeră obiceiurile bune care ne pot prelungi viaţa şi ne pot face să trăim bine.

40584 afișări
Imaginea articolului Longevitate: 8 reguli care ajută să trăieşti mai bine şi mai mult după vârsta de 40 de ani

Ştiinţa a făcut progrese mari în ultimul secol şi astăzi ne putem lăuda cu o longevitate semnificativ mai mare decât strămoşii noştri. Dar, care sunt principalele obiceiuri care ne ajută să trăim mai bine şi mai mult?

Un studiu realizat în Statele Unite de Xuan-Mai Nguyen, un specialist în ştiinţa sănătăţii pentru Programul Million Veteran din cadrul VA Boston Healthcare System, care împreună cu echipa sa a examinat obiceiurile personalului militar american care a servit peste mări în armata SUA.

Concluzia studiului? Urmărirea unei serii de bune obiceiuri în jurul vârstei de 40 de ani vă poate ajuta să vă prelungiţi viaţa cu 24 de ani, în timp ce dacă astfel de bune practici sunt adoptate între 50 şi 60 de ani, ele pot ajuta să trăiţi mai mult între 21 şi 18 ani.

Care sunt aceste obiceiuri bune? Le prezentăm la larg, mai jos.

Faceţi activitate fizică

Studiul a implicat 700.000 de veterani din SUA şi primul loc printre obiceiurile care ne fac să trăim mai mult este, fără nicio surpriză, activitatea fizică: o plimbare de 30 de minute pe zi este suficientă pentru a reduce riscul de deces din orice cauză cu 46% comparativ cu celor care duc un stil de viaţă sedentar.

Nu te drogha

Acest lucru poate părea şi evident, dar nu este întotdeauna: o viaţă fără droguri este o viaţă mai lungă. Studiul, realizat în Statele Unite, a luat în considerare opioidele care ani de zile sunt protagonistele unei adevărate epidemii care doar în 2020 a dus la moartea a aproape 100.000 de oameni doar în Statele Unite. Potrivit studiului, evitarea dependenţei de opioide poate reduce riscul de deces cu 38%.

Renunţă la fumat

Pericolele fumatului sunt bine cunoscute de ceva vreme şi chiar şi analizând obiceiurile acelor 700.000 de veterani a scos la iveală cât de nociv este fumatul: eliminarea consumului de produse din tutun poate duce la o reducere a riscului de deces cu 29%.

Gestioneză stresul

Studiul evidenţiază pagubele cauzate de stres, lucru pe care este de regulă subestimat. Datorită pandemiei COVID-19, sănătatea mintală a intrat din ce în ce mai mult în dezbaterea publică, iar atenţia noastră pentru managementul stresului a crescut semnificativ. Gestionarea stresului, conform descoperirilor Dr. Xuan-Mai Nguyen, ne poate ajuta să reducem riscul de deces prematur cu 22%.

Adoptă o dietă sănătoasă

Ştiinţa o spune din timpuri imemoriale şi o confirmă şi studiul realizat de Xuan-Mai Nguyen şi prezentat la Nutrition 2023 anul trecut: o dietă corectă este esenţială pentru a trăi mai mult. O dietă pe bază de plante poate ajuta la reducerea şanselor de deces pentru orice gospodărie cu 21%, dar nu trebuie să deveniţi vegan sau vegetarian - doar reduceţi puţin carnea roşie şi introduceţi mai multe legume în dietă.

Evită să bei

Ciudat, dar adevărat: stresul este mai dăunător decât alcoolul. Dar consumul de alcool poate reduce şi şansele de a avea o viaţă lungă şi sănătoasă. Cifrele în mână, evitarea consumului a mai mult de 4 băuturi alcoolice pe zi reduce riscul de deces prematur cu 19%. Chiar şi cei mai moderaţi băutori sunt expuşi riscului, potrivit studiului, aşa că idealul pentru a trăi mai bine şi mai mult este să eliminăm complet băuturile alcoolice din obiceiurile noastre.

Dormi suficient

Pe locul ăapte în acest clasament al bunelor obiceiuri pentru o viaţă sănătoasă şi lungă se află importanţa somnului. Dormitul între 7 şi 9 ore în fiecare noapte, fără episoade de insomnie, poate reduce riscul de deces prematur cu 18%.

Aveţi relaţii pozitive

Într-o perioadă istorică în care singurătatea şi izolarea sunt o problemă deosebit de resimţită chiar şi în rândul tinerilor, studiul confirmă modul în care a fi înconjurat de relaţii pozitive ne poate ajuta să reducem riscul de deces prematur cu 5%: „Poate părea puţin, dar este încă o scădere a mortalităţii. Totul ajută, de la angajarea în activitate fizică până la înconjurarea de sprijin social pozitiv”, a concluzionat dr. Nguyen.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici