Nature Medicine: Fie şi doar două minute de exerciţii intense în rutina zilnică prelungesc viaţa

Un nou studiu confirmă că nu avem nevoie de antrenament greu, pentru a preveni bolile cardiovasculare şi cancerul.

488 afișări
Imaginea articolului Nature Medicine: Fie şi doar două minute de exerciţii intense în rutina zilnică prelungesc viaţa

Nature Medicine: Fie şi doar două minute de exerciţii intense în rutina zilnică prelungesc viaţa

Urcat scările, fuga până la staţia de autobuz sau mersul spre birou. Toate sunt eforturi mici, dar, dacă sunt realizate într-un mod intens şi exploziv, adunate împreună, contribuie la reducerea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare şi tumori. De asemenea, riscul de mortalitate scade şi el.

Studiul de la Universitatea din Sydney, publicat în Nature Medicine, este printre primele care analizează ceea ce medicii sportivii emit de ceva vreme, anume ipoteza că orice tip de activitate fizică este utilă, chiar şi cea care nu este considerată antrenament. Dispozitivele purtabile pot monitoriza activitatea fizică involuntară care are loc în viaţa de zi cu zi şi astfel a fost posibil să se examineze asocierea acestor activităţi cu apariţia bolilor cardiovasculare şi a cancerului.

Cercetătorii au folosit date de la trackere de fitness colectate de UK Biobank, o bază de date medicală mare cu informaţii despre sănătatea oamenilor din Marea Britanie. Au fost analizate date de la 25.241 non-sportivi, cu vârsta medie de 62 de ani, dintre care 14.178 erau femei şi 11.063 bărbaţi.

Rezultatele au arătat, după o perioadă de control de aproape şapte ani, că cei care au fost implicaţi în activităţi „involuntare” chiar şi de doar 1-2 minute, precum urcarea rapidă a scărilor sau mersul rapid au prezentat o scădere cu aproape 50 % a riscului de mortalitate prin boli cardiovasculare şi o scădere cu aproximativ 40% a riscului de mortalitate prin cancer, în comparaţie cu cei care nu au făcut aceste sprinturi intense, deşi scurte.

Datele au fost colectate de la trackerele de fitness pe care le purtau voluntarii şi, prin urmare, analiza nu s-a bazat pe chestionare utilizate adesea în cercetarea exerciţiilor fizice (dar care nu sunt obiective). Cercetătorii au putut măsura impactul asupra sănătăţii în comparaţie cu minutele de mişcare. .

„Orientările internaţionale ale principalelor societăţi ştiinţifice stabilesc 150 de minute de activitate fizică pe săptămână sau 75 de minute de activitate viguroasă ca limită minimă pentru ca adulţii să aibă beneficii pentru sănătate şi să prevină principalele patologii”, explică Gianfranco Beltrami, vicepreşedintele Federaţiei de Medicină Sportivă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici