OMS: Rujeola, în creştere alarmantă în Europa

Numărul cazurilor de rujeolă a crescut de peste 30 de ori în Europa în ultimul an, ajungând la peste 30.000 de cazuri în ianuarie-octombrie 2023. Această creştere este îngrijorătoare, mai ales că se observă o accelerare a tendinţei în ultimele luni.

374 afișări
Imaginea articolului OMS: Rujeola, în creştere alarmantă în Europa

OMS: Rujeola, în creştere alarmantă în Europa

Multe dintre cazurile de rujeolă sunt deosebit de grave, fiind raportate aproape 21.000 de internări în spital şi 5 decese. Cazurile afectează toate grupele de vârstă, dar 2 din 5 implică copii cu vârste cuprinse între 1 şi 4 ani şi 1 din 5 adulţi cu vârste de 20 de ani şi peste, notează Le Figaro.

Această recrudescenţă a rujeolei, spune OMS, este în mare parte imputabilă scăderii acoperirii vaccinale în Europa în ultimii doi ani. Pandemia Covid-19 a jucat un rol important în această situaţie, pe lângă neîncrederea tot mai mare în vaccinuri.

Vaccinarea este singura modalitate de a preveni rujeola, o boală foarte contagioasă care poate duce la complicaţii grave, inclusiv la deces.

OMS face apel la toate ţările europene să intensifice campaniile de vaccinare pentru a opri răspândirea acestei boli.

Nu este pentru prima dată când rujeola ocupă prima pagină a ziarelor din Europa: în 2018, 41.000 de persoane au contractat boala, iar 37 au murit. Epidemia a fost ţinută sub control de pandemia Covid-19 (măsuri de izolare, măsuri de barieră, restricţii de călătorie etc.), dar pare că va lua din nou amploare.

Potrivit OMS, acoperirea vaccinală cu două doze în regiunea europeană a scăzut de la 92% la 91% între 2019 şi 2022, iar peste 1,8 milioane de copii nu au fost vaccinaţi.

„Vaccinarea este singura modalitate de a-i proteja pe copii împotriva acestei boli potenţial periculoase", a declarat Dr. Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, într-un comunicat. Este esenţial ca toate ţările să fie pregătite să detecteze şi să reacţioneze din timp la focarele de rujeolă.

În 1980, înainte de introducerea pe scară largă a vaccinării, numărul anual de decese cauzate de rujeolă la nivel mondial era estimat la 2,6 milioane, potrivit Vaccination info service.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici