Plan strategic de acţiune pentru accidentele vasculare cerebrale, semnat de ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a semnat Declaraţia privind Planul de Acţiune pentru Accidentele Vasculare Cerebrale în Europa (SAP-E), un plan strategic dezvoltat de European Stroke Organization şi Stroke Alliance for Europe care trebuie implementat până în anul 2030.

460 afișări
Imaginea articolului Plan strategic de acţiune pentru accidentele vasculare cerebrale, semnat de ministrul Sănătăţii

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, declaraţia cuprinde patru obiective majore care trebuie atinse până în anul 2030: reducerea cu 10% a numărului de accidente vasculare cerebrale, tratarea a cel puţin 90% dintre pacienţii cu accident vascular cerebral într-o unitate specializată ("stroke unit") ca prim nivel de îngrijire, dezvoltarea de planuri naţionale privind accidentul vascular cerebral care să acopere întregul lanţ de îngrijire şi dezvoltarea si implementarea de strategii pentru intervenţii multisectoriale de sănătate publică cu impact favorabil asupra bolilor cerebrovasculare.

Astfel, Ministerul Sănătăţii va susţine dezvoltarea şi implementarea unor măsuri la nivel naţional, cu scopul de a îmbunătăţi întregul lanţ de îngrijire a pacienţilor cu accident vascular cerebral, inclusiv, dezvoltarea de strategii de prevenţie primară şi secundară, îmbunătăţirea serviciilor de medicină de urgenţă, optimizarea managementului cazurilor acute de accident vascular cerebral, asigurarea accesului la reabilitare şi îmbunătăţirea calităţii îngrijirilor pe termen lung.

Ministerul Sănătăţii va lucra pentru implementarea acestor măsuri în colaborare cu partenerii profesionali de la nivel naţional- Comisia de Neurologie din cadrul Ministerului Sănătăţii condusă de prof. univ. dr. Dafin F. Mureşanu şi Societatea de Neurologie din România, prin prof. univ. dr. Cristina Tiu, coordonator al Acţiunii Prioritare pentru AVC acut) şi internaţional - European Stroke Organization, World Stroke Organization şi European Federation of Neurorehabilitation Societies.

„Prin aceste colaborări, ne propunem să îmbunătăţim accesul pacienţilor la tratamente şi servicii de calitate, să promovăm cercetarea şi inovarea în domeniul bolilor cerebrovasculare şi să asigurăm o abordare integrată şi multidisciplinară a îngrijirii pacienţilor cu accident vascular cerebral”, transmite ministerul.

Accidentul vascular cerebral reprezintă una dintre principalele cauze de deces şi dizabilitate la nivel global. Studiile arată că în absenţa implementării unor măsuri eficiente, povara accidentelor vasculare cerebrale ar putea creşte cu 25% în următorul deceniu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici