Rafila: În România, circa 20% din totalul cheltuielilor din sănătate sunt suportate de pacienţi

În România, circa 20% din totalul cheltuielilor din sistemul de sănătate sunt suportate de către pacienţi, e un procent destul de mare pentru UE, a declarat, joi, Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

189 afișări
Imaginea articolului Rafila: În România, circa 20% din totalul cheltuielilor din sănătate sunt suportate de pacienţi

Rafila: În România, circa 20% din totalul cheltuielilor din sănătate sunt suportate de pacienţi

„Ieri (miercuri - n.r.) am venit de la reuniunea miniştrilor Sănătăţii de la Bruxelles. Unul dintre principalele elemente de discuţie este contribuţia pacienţilor, contribuţia personală a pacienţilor pentru servicii medicale şi medicamente. În România, circa 20% din totalul cheltuielilor din sistemul de sănătate sunt suportate de către pacienţi, e un procent destul de mare pentru UE şi trebuie să lucărm ca în timp acest procent să se reducă, nu să crească”, a spus Rafila.

El a explicat că acest indice reprezintă banii cu care contribuie pacienţii pentru servicii medicale în raport cu bugetul alocat sănătăţii.

„Există nişte indicatori care arată că până la 15% suntem într-o zonă de siguranţă, adică într-o zonă în care sistemul de sănătate funcţionează bine, între 15 şi 25-30% este o zonă intermediară, în care ne găsim şi noi, peste 30% împovărează foarte mult pacienţii şi accesul la servicii de sănătate”, a declarat ministrul Sănătăţii.

El a spus că România trebuie să găsească soluţii pentru scăderea acestui procent.

„Trebuie să avem o politică coerentă pe termen mediu sau lung, că nu se pot obţine rezultate de azi pe mâine”, a precizat Rafila. Una dintre soluţii este „creşterea încrederii în sistemul public de sănătate, unde nu se plătesc bani suplimentari, şi o politică care să favorizeze această încredere a pacientului, (...) prin investiţii, dotări şi empatie”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici