Semnal de alarmă tras de Preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti: Trebuie deblocate posturile în sistemul medical românesc!

  • Preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti atrage atenţia asupra nevoii acute de medici din sistemul medical românesc
  • Prof. Dr. Cătălina Poiană: Trebuie să se susţină examenul de medic specialist în septembrie, în context pandemic acest lucru nu a fost posibil în martie
  • Prof. Poiană: După susţinerea examenului de medic specialist trebuie să se deblocheze concursurile pe post în spitalele cu personal deficitar
  • Cea mai mare nevoie de specialişti este acum la ATI, medicină de urgenţă, boli infecţioase, epidemiologie, pneumologie
1233 afișări
Imaginea articolului Semnal de alarmă tras de Preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti: Trebuie deblocate posturile în sistemul medical românesc!

Prof. Dr. Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti , atrage atenţia asupra nevoii acute de medici pe diverse specialităţi medicale în sistemul de sănătate.

Prof. Poiană spune că anul acesta, în contextul pandemiei, examenul pentru obţinerea titlului de medic specialist din martie nu s-a putut susţine.

Acest lucru este esenţial mai ales în contextul lipsei de personal medical din multe unităţi medicale din ţară. Dreptul de liberă practică în ţara noastră se acordă după susţinerea examenului de medic specialist. Medicul rezident are, până în acest punct, drept de practică supravegheat, spune Dr.Poiană.

Este mare nevoie şi de completarea schemelor cu medici acolo unde personalul este deficitar, spun reprezentanţii Biroului Executiv al Colegiului Medicilor Bucureşti.

„În primul rând trebuie să se susţină examenul de medic specialist în septembrie. Considerăm că o primă soluţie rapidă pentru rezolvarea gravei crize de resursă umană din sănătate este ca imediat după examenul de medic specialist să se deblocheze concursurile pe post în spitalele şi unităţile sanitare unde medicii sunt deficitari, în primul rând în specialităţi ca ATI, medicină de urgenţă, boli infecţioase, epidemiologie, pneumologie, pediatrie, medicină de laborator”, spune Prof. Dr. Poiană.

Trebuie spus că în jur de 700 de medici rezidenţi care au terminat perioada de rezidenţiat nu au apucat să susţină examenul de specialitate din 19 martie. Aceşti medici nu pot susţine concursuri la stat şi nici la privat, nu au drept de parafă. Această resursă umană este acum vitală pentru sistemul de sănătate, însă nu poate fi folosită.  

Dr. Poiană avertizează cu privire la faptul că ne aşteaptă o perioadă foarte grea din toamnă, când sezonul gripal se va suprapune peste epidemia de Covid, ceea ce va însemna şi mai multe resurse umane angrenate în spitale.

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici