- Home
- Sănătate
- (08.08.2024, 12:00)
- Daniel Contescu
Slăbeşti greu, în ciuda antrenamentelor intense? Ştiinţa explică de ce
Cercetătorii japonezi au identificat molecula-cheie care leagă exerciţiile de pierderea în greutate, iar absenţa acesteia poate face corpul „orb” la activitatea fizică.
Urmărește
967 afișări
Slăbeşti greu, în ciuda antrenamentelor? Ştiinţa explică de ce
Acelaşi antrenament, dar rezultate diferite în ceea ce priveşte greutatea. Unii oameni slăbesc mai multe kilograme decât alţii sau o fac în ritm mai încet. Cum se explică? Un grup de cercetători de la Universitatea Kobe din Osaka (Japonia), a reuşit să afle secretul.
Analizând ceea ce se întâmplă cu şoarecii care nu reuşesc să producă molecule de semnalizare care răspund în mod specific la exerciţii fizice şi reglează metabolismul energetic al organismului, s-a descoperit că aceşti şoareci consumă mai puţin oxigen în timpul exerciţiului, ard mai puţine grăsimi şi, prin urmare, au şanse mai mari de a lua în greutate.
Un mecanism similar există şi la om. O moleculă poate fi de vină: este vorba despre o proteină numită PGC-1a, care pare să lege exerciţiul de efectele sale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Există mai multe versiuni ale acestei proteine. Potrivit endocrinologului Ogawa Wataru, de la Universitatea Kobe, unele dintre ele sunt produse în muşchi de peste 10 ori mai mult în timpul exerciţiilor fizice.
Deşi toate versiunile moleculei de semnalizare declanşează reacţii biologice similare, diferitele lor niveluri de producţie au consecinţe de amploare asupra sănătăţii organismului.
Lipsa unor versiuni (b şi c) ale PGC-1a înseamnă că organismul este „orb” la activitatea pe termen scurt şi nu se adaptează la aceşti stimuli, cazul indivizilor care consumă mai puţin oxigen şi ard mai puţine grăsimi în timpul şi după exerciţiu.
Se caută tratamente pentru obezitate
Vestea bună? Cercetătorii au descoperit că exerciţiile pe termen lung au stimulat producerea versiunii standard a PGC-1a, iar şoarecii au prezentat o masă musculară crescută, indiferent dacă au fost capabili să producă versiuni alternative ale moleculei.
Pe scurt, chiar dacă nu slăbeşti rapid, exerciţiile fizice îi permit organismului să o facă în timp.
Următorul pas al cercetătorilor va fi să încerce să înţeleagă mai bine mecanismele care duc la creşterea producţiei de versiuni b şi c ale moleculei semnal în timpul efortului.
Între timp, Ogawa şi echipa sa subliniază că înţelegerea activităţii fiziologice a diferitelor versiuni de PGC-1a poate permite conceperea strategiilor de tratament pentru obezitate.
Medicamente anti-obezitate care suprimă pofta de mâncare au fost dezvoltate recent şi sunt din ce în ce mai prescrise la nivel mondial. Însă, până în prezent, nu există medicamente care să trateze obezitatea prin creşterea consumului de energie al organismului.
„Dacă, în schimb, am putea găsi o substanţă care creşte nivelul b şi c, acest lucru ar putea duce la dezvoltarea unor medicamente care să îmbunătăţească consumul de energie în timpul exerciţiilor fizice sau chiar fără efort şi am putea trata obezitatea independent de restricţiile alimentare”, concluzionează un om de ştiinţă.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe