Snusul „prizat” de fotbalişti l-a scârbit pe marele Lineker: Am avut 7 ore de Iad!

Snusul, interzis de UE, dar la mare modă în Marea Britanie, este un tip de tutun umed care nu este nici fumat, nici mestecat.

1077 afișări
Imaginea articolului Snusul „prizat” de fotbalişti l-a scârbit pe marele Lineker: Am avut 7 ore de Iad!

Snusul „prizat” de fotbalişti l-a scârbit pe marele Lineker: Am avut 7 ore de Iad!

Fără să cunoască de efectele pe care i le va produce, Gary Lineker, fost mare fotbalist englez, a încercat snus-ul, iar experienţa i-a fost suficientă pentru tot restul vieţii.

Actual comentator pentru BBC, Lineker a descris starea de dezgust pe care a simţit-o după ce a luat o cantitate mică de tutun pudră, aparent inofensivă şi originară din nordul Europei, acum extrem de răspândită în Marea Britanie, în special printre fotbaliştii din Premier League. „N-o să mai iau nicioodată! Am avut 7 ore de Iad!”, a exclamat charismaticul Gary.

Disponibil în mai multe arome

Dar, ce este snusul, ce efecte are şi – mai presus de toate – este periculos pentru sănătate? Snus este o formă de tutun umed, originar din Suedia, cu o lungă tradiţie în cultura nordică. Spre deosebire de tutun de mestecat sau de ţigări, este o pulbere umedă, de obicei ambalată în porţii mici, adesea închise în plicuri.

Se plasează sub buza superioară, permiţând absorbţia nicotinei prin mucoasele cavităţii bucale, fără a fi nevoie de mestecare sau de fumare. Această metodă de consum fără ardere reduce riscurile asociate fumatului tradiţional.

În ultimii ani, snusul a fost disponibil în diverse arome, precum menta sau bergamota, pentru a face experienţa consumatorului mai plăcută. Această practică este răspândită în Suedia, Norvegia şi Finlanda, dar a stârnit dezbateri cu privire la impactul ei potenţial asupra sănătăţii.

Producţia pe piaţa scandinavă depăşeşte 300 de milioane de pachete pe an

Producţia totală de snus suedez, destinată în principal pieţei scandinave, este estimată să depăşească 300 de milioane de pachete pe an.
Snus-ul se foloseste prin plasarea între dinţi şi buza superioară. Nu necesită mestecat sau scuipat. „Pris”, plicul care conţine pudra de tutun, se lasă pe loc pentru o perioadă care variază între 30 şi 120 de minute.

Deoarece nu suferă un proces de uscare, totuşi, snus-ul are o perioadă de valabilitate mai scurtă decât tutunul tradiţional. Uneori, mulţi aleg  să congeleze produsul, pentru a-i garanta prospeţimea peste 12 luni.

Folosit de fotbalişti pentru a fenta dopajul

Fotbaliştii îl folosesc pentru efectele stimulatoare care nu pot fi asociate cu dopajul. Şi, deşi, pe deasupra, este o practică mai puţin dăunătoare decât fumatul, asta nu înseamnă că poate fi considerat absolut lipsit de riscuri.

Efectele snusului asupra sănătăţii au stârnit dezbateri aprinse în contextul politic şi ştiinţific. În timp ce unele cercetări sugerează că poate prezenta riscuri mai mici decât fumatul tradiţional, există îngrijorări cu privire la potenţiala carcinogenitate şi implicaţiile pe termen lung asupra sănătăţii, care în prezent rămân necunoscute.

UE a interzis comercializarea

Prezenţa nicotinei, chiar dacă este absorbită fără ardere, poate genera totuşi dependenţă, ridicând semne de întrebare cu privire la siguranţa utilizării sale în continuare.

Unele ţări nordice au reglementat snusul cu scopul de a reduce daunele asociate cu fumatul. Cu toate acestea, alţii au adoptat o abordare mai precaută sau au interzis-o complet.

Deoarece efectele observate pentru nicotină constau în principal în creşterea ritmului cardiac şi a presiunii sângelui, se crede că produsul investigat poate constitui un risc şi mai mare pentru persoanele cu hipertensiune sau cu boli de inimă.

Uniunea Europeană, cu excepţia Suediei, a interzis vânzarea de snus în 1992.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici