- Home
- Sănătate
- (19.03.2023, 16:17)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studiu pe 9 ani: de ce produsele fără gluten nu sunt întotdeauna sănătoase
Unii cercetători spun că, din punct de vedere nutriţional, produsele fără gluten nu sunt întotdeauna cele mai sănătoase.
Urmărește
1331 afișări
Boala celiacă, dar nu numai: glutenul poate provoca şi o sensibilitate mai puţin gravă, dar totuşi enervantă. Şi tocmai din acest motiv planează de câţiva ani ideea că o dietă fără gluten este mai sănătoasă. Produsele fără gluten, de fapt, nu sunt întotdeauna mai sănătoase, vin argumentele ştiinţifice.
Pe o perioadă de 9 ani, o echipă de cercetători de la Universitatea din Ţara Bascilor (UPV/EHU) a analizat 200 de produse fără gluten pentru a evalua eventualele deficienţe nutriţionale ale acestora. O cercetare care îşi asumă o relevanţă deosebită în virtutea creşterii cazurilor de boală celiacă în ultimii ani. Ca să nu mai vorbim de celelalte tulburări atribuite consumului de gluten. „Dar produsele fără gluten nu sunt mai sănătoase”, spune Jonatan Miranda-Gómez, cercetător la grupul de cercetare Gluten 3S, care a descoperit că din punct de vedere nutriţional, în multe cazuri, produsele fără gluten prezintă lipsuri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump și Harris s-au reunit la Comemorarea 9/11 din Manhattan, la scurt timp după dezbaterea prezidențială
-
Ciolacu anunţă că Guvernul lucrează la rezolvarea problemelor pensionarilor mineri şi a celor cu dizabilităţi
-
Plafonul de impozitare pentru pensiile din sistemul naţional de ordine şi siguranţă publică creşte. De când se aplică decizia
-
Erdogan solicită revenirea Crimeei la Ucraina: „Este o cerinţă a dreptului internaţional”
Multe produse analizate de cercetători au un conţinut mai mare de lipide nesaturate (grăsimi nocive) şi sare, precum şi mai puţine fibre. Pastele sunt un exemplu semnificativ al modului în care industria alimentară lucrează pentru a îmbunătăţi calitatea produselor fără gluten. Cel fără gluten este de obicei făcut din porumb sau orez. Dar, în ultimii ani, a existat o difuzare a ingredientelor precum meiul, leguminoasele şi hrişca. O alegere care are un impact pozitiv din punct de vedere nutriţional, deoarece face posibilă producerea de paste cu un conţinut mai scăzut de lipide în timpul procesului de extrudare.
Cu alimentele nesolide, producătorii adoptă alte strategii. În bere, de exemplu, în loc să înlocuiască glutenul, se descompune prin adăugarea de enzime în timpul procesului de limpezire. Totuşi, după cum subliniază Miranda, "acest proces are o limită. Moleculele dăunătoare pot scăpa de analizele de rutină. Mai mult, unii membri ai Asociaţiei Celiaci ne-au spus că berea fără gluten nu este întotdeauna potrivită pentru ei".
„În ultimii ani – continuă omul de ştiinţă – mai multe studii au arătat că şi alte molecule pot fi dăunătoare şi că, chiar dacă urmezi o dietă strict fără gluten, unele alimente pot provoca totuşi disconfort”.
„Se poate concluziona – scriu cercetătorii – că este important să se acorde atenţie de fiecare dată compoziţiei nutriţionale a alimentelor fără gluten, întrucât aceste produse, care sunt la mare căutare, sunt supuse modificări continue în compoziţia lor, cu scopul de a îmbunătăţi calitatea nutriţională. Dar, în ciuda îmbunătăţirilor aduse formulării produselor fără gluten în ultimii ani, profilul lor de macronutrienţi sugerează că nu pot fi considerate echivalente din punct de vedere nutriţional cu omologii lor care conţin gluten. De aceea, se recomandă ferm ca industria alimentară să continue să schimbe aceste produse, pentru a le creşte calitatea nutriţională, a se adapta la cerinţele pieţei şi a oferi o alimentaţie echilibrată pacienţilor cu boală celiacă”.
Citește pe alephnews.ro: Inteligența Artificială a analizat dezbaterea prezidențială dintre Kamala Harris și Donald Trump. Cine a câștigat și de ce
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Fanteziile sexuale nu mai sunt ce-au fost. Cea mai mare preferință a britanicilor: jocurile pe roluri
BREAKING: Criză majoră în industria auto germană. BMW şi Continental se prăbuşesc pe bursă după descoperirea unor probleme grave la sistemul de frânare a 1,5 milioane de maşini
Povestea cofondatoarei unuia dintre cele mai cunoscute şi aprecialte branduri de lactate de specialitate, o afacere 100% românească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
PROSPORT.RO
Drama prin care trece Gabriel Vasiliu după gratii, de când a auzit că soția lui a fost ucisă: 'Este distrus!'
CANCAN.RO
Românii care construiesc case la curte trebuie să respecte distanțele legale față de vecini / În caz contrar, locuințele pot fi DEMOLATE
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe