Studiu: un medicament utilizat la începutul pandemiei de COVID-19 ar fi cauzat mii de decese / Şi Donald Trump îl recomanda în 2020

Este posibil ca aproape 17.000 de persoane să fi murit în şase ţări după ce au luat hidroxicolorochina în timpul primului val al COVID-19, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii francezi.

12001 afișări
Imaginea articolului Studiu: un medicament utilizat la începutul pandemiei de COVID-19 ar fi cauzat mii de decese / Şi Donald Trump îl recomanda în 2020

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Medicamentul împotriva malariei a fost prescris unor pacienţi spitalizaţi cu COVID-19 în timpul primului val al pandemiei, "în ciuda absenţei dovezilor care să documenteze beneficiile sale clinice", subliniază cercetătorii în lucrarea lor, publicată în numărul din februarie al revistei Biomedicine & Pharmacotherapy.

Acum, cercetătorii au estimat că aproximativ 16.990 de persoane din şase ţări, Franţa, Belgia, Italia, Spania, Turcia şi SUA, ar fi murit din această cauză, relatează Politico.

Această cifră provine dintr-un studiu publicat în revista ştiinţifică Nature în 2021, care a raportat o creştere cu 11% a ratei mortalităţii, legată de prescrierea sa împotriva COVID-19, din cauza potenţialelor efecte adverse, cum ar fi tulburările de ritm cardiac, şi a utilizării sale în locul altor tratamente eficiente.

Cercetătorii de la universităţi din Lyon, Franţa, şi Québec, Canada, au folosit această cifră pentru a analiza datele de spitalizare pentru COVID în fiecare dintre cele şase ţări, expunerea la hidroxiclorochină şi creşterea riscului relativ de deces legat de acest medicament.

De fapt, ei spun că numărul ar putea fi mult mai mare, având în vedere că studiul se referă doar la şase ţări din martie până în iulie 2020, când medicamentul a fost prescris pe scară mult mai largă.

Hidroxiclorochina a câştigat proeminenţă în parte datorită medicului francez Didier Raoult, care a condus spitalul Méditerranée Infection Foundation, dar a fost ulterior înlăturat pe fondul unei controverse tot mai mari.

De asemenea, a fost considerat un fel de "leac miraculos" de către preşedintele american de atunci, Donald Trump, care a declarat: "Ce aveţi de pierdut? Luaţi-l".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici