Un obicei excelent pentru a putea preveni boli precum Alzheimer şi Parkinson

Potrivit unor oameni de ştiinţă din Noua Zeelandă, există un lucru pe care îl putem face în fiecare zi, timp de câteva minute, pentru a preveni bolile neurologice.

46545 afișări
Imaginea articolului Un obicei excelent pentru a putea preveni boli precum Alzheimer şi Parkinson

Un obicei excelent pentru a putea preveni boli precum Alzheimer şi Parkinson

Nu există un remediu definitiv (deocamdată), dar bolile neurologice precum boala Parkinson şi boala Alzheimer se află în centrul muncii a mii de oameni de ştiinţă din întreaga lume şi nu trece o zi fără ca de la un laborator de cercetare să sosească o veste bună. Dacă nu tocmai leacul, descoperiri mari şi mici care ne pot ajuta în prevenire. Un exemplu în acest sens este studiul publicat acum câteva zile de oamenii de ştiinţă din Noua Zeelandă în The Journal of Physiology: un obicei zilnic care ar putea preveni bolile Parkinson şi Alzheimer.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Otago (Noua Zeelandă), 6 minute de exerciţii fizice intense pe zi ar putea preveni riscul de Alzheimer. Perioadele scurte de activitate intensă determină producţia crescută a unei proteine esenţiale pentru formarea creierului, învăţare şi memorie. O moleculă care pare să reducă şi riscul altor boli neurologice legate de vârstă, cum ar fi Parkinson: BDNF (factor neutrofic derivat din creier).

„BDNF a arătat o mare promisiune în modelele animale, dar până acum intervenţiile farmaceutice nu au reuşit să-şi valorifice în siguranţă puterea de protecţie la oameni. Prin urmare, am luat în considerare necesitatea de a explora abordări non-farmacologice care păstrează capacitatea creierului pe care oamenii o pot folosi pentru a creşte în mod natural BDNF, pentru a contribui la îmbătrânirea sănătoasă”, spune autorul principal al studiului, Travis Gibbons.

Ce este proteina BDNF şi cum se înmulţeşte

BDNF este o proteină care alimentează neuroplasticitatea - capacitatea de a construi noi conexiuni şi căi în creier - şi contribuie la supravieţuirea celulelor creierului. Experimentele pe şoareci au arătat că BDNF încurajează formarea şi stocarea memoriei, îmbunătăţeşte învăţarea şi îmbunătăţeşte performanţa cognitivă generală. Acest lucru a însemnat că în ultimii ani a existat un mare interes din partea cercetătorilor pentru această proteină care s-a descoperit că sporeşte odată cu activitatea fizică. Cum se face asta? Potrivit echipei din Noua Zeelandă, o singură sesiune de 6 minute de ciclism viguros ar putea produce o creştere de patru până la cinci ori a BDNF din sânge.

Constatarea se bazează pe analiza a 12 participanţi activi fizic (6 bărbaţi şi 6 femei) cu vârsta cuprinsă între 18 şi 56 de ani. Creşterea BDNF, conform oamenilor de ştiinţă, s-ar putea datora unei creşteri a numărului de trombocite (cele mai mici celule sanguine) care stochează cantităţi mari de BDNF.

Concentraţia trombocitelor circulante în sânge este puternic influenţată de exerciţii fizice, chiar mai mult decât pare să fie de post şi exerciţii uşoare, cum ar fi 90 de minute de ciclism de intensitate scăzută.

Ce rol are postul

Oamenii de ştiinţă avertizează că vor fi necesare investigaţii suplimentare pentru a înţelege mecanismele implicate în acest proces. O ipoteză ar putea fi că în timpul exerciţiilor, creierul trece de la metabolizarea glucozei (combustibilul său principal) la lactat, pentru a se asigura că cerinţele de energie ale organismului sunt îndeplinite. Şi trecerea de la consumul de zahăr la acid organic are ca rezultat niveluri crescute de BDNF în sânge.

Pentru a înţelege mai bine efectele exerciţiilor de mare intensitate asupra BDNF, oamenii de ştiinţă examinează, de asemenea, efectele restricţiei calorice şi ale exerciţiilor moderate asupra BDNF şi a beneficiilor cognitive.

„Studiem modul în care postul pentru perioade mai lungi, de exemplu până la 3 zile, afectează BDNF. Suntem curioşi dacă exerciţiile viguroase de la începutul unui post accelerează efectele benefice ale postului. Postul şi exerciţiile fizice au fost rareori studiate împreună. Dar credem că postul şi exerciţiile fizice pot fi folosite împreună pentru a optimiza producţia de BDNF în creierul uman”, conchide profesorul Gibbons.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici