Virusul care infectează unul din trei bărbaţi din întreaga lume şi care poate produce cancer

  • Cea mai mare prevalenţă este între 25 şi 29 de ani.
  • Virusul este asimptomatic, dar poate provoca diverse boli, inclusiv cancer.
  • Vaccinarea este gratuită în multe ţări şi este oferită inclusiv copiilor de 12 ani, dar puţini o preferă.
2287 afișări
Imaginea articolului Virusul care infectează unul din trei bărbaţi din întreaga lume şi care poate produce cancer

Virusul care infectează unul din trei bărbaţi din întreaga lume şi care poate produce cancer

Aproape 1 din 3 bărbaţi cu vârsta peste 15 ani din întreaga lume este infectat cu cel puţin un tip de papilomavirus uman genital (HPV) şi unul din 5 cu unul dintre tipurile de papilomavirusuri cu risc ridicat de a provoca cancer.

Acest lucru a fost demonstrat de o revizuire sistematică şi o meta-analiză publicate în The Lancet Global Health, care a evaluat prevalenţa infecţiei în populaţia generală masculină pe baza unor studii publicate între 1995 şi 2022.

Numerele

Prevalenţa generală a fost estimată la 31% pentru orice HPV şi 21% pentru HPV cu risc ridicat. HPV-16 a fost genotipul HPV cel mai răspândit (5%), urmat de HPV-6 (4%).

Prevalenţa HPV a fost ridicată la adulţii tineri, atingând un vârf între 25 şi 29 de ani, iar apoi s-a stabilizat sau a scăzut uşor ulterior. Estimările de prevalenţă au fost similare în toate regiunile geografice: numai în Asia, acestea au fost la jumătate faţă de cele din alte regiuni.

Tumori ale faringelui

Majoritatea infecţiilor cu HPV la bărbaţi şi femei sunt asimptomatice, dar pot duce la sechele şi mortalitate, pe termen lung. La bărbaţi, infecţia tinde să se manifeste sub formă de veruci anogenitale, asociate şi cu cancere ale penisului, anusului şi orofaringelui (legate în mod obişnuit de HPV tip 16).

Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului (AIRC) a estimat că au existat aproximativ 69.400 de cazuri de cancer la bărbaţi cauzate de HPV în 2018. Virusul papiloma este al doilea cel mai mare agent patogen canceros din lume.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici