20% dintre români au dat mită în ultimele 12 luni. Care sunt cele mai corupte instituţii şi domenii conform Barometrului Global al Corupţiei

  • Corupţia rămâne o problemă în Europa în ciuda imagini tot mai bune a regiunii.
  • Cel mai recent Barometru Global al Corupţiei (GCB) arată că în UE 62% din cei peste 40.000 de participanţi la sondaj consideră că corupţia guvernamentală este o mare problemă în ţara lor.
  • În România 20% dintre respondeţi au spus că au dat cel puţin odată mită în ultimele 12 luni.
1748 afișări
Imaginea articolului 20% dintre români au dat mită în ultimele 12 luni. Care sunt cele mai corupte instituţii şi domenii conform Barometrului Global al Corupţiei

20% dintre români au dat mită în ultimele 12 luni. Care sunt cele mai corupte instituţii şi domeni conform Barometrului Global al Corupţiei

Corupţia rămâne o problemă majoră în percepţia cetăţenilor din UE. Rezultatele ultimului Barometru Global al Corupţiei (GCB) arată că aproape o treime dintre oameni cred că fenomenul corupţiei se înrăutăţeşte în ţara lor, iar 44% consideră că situaţia nu se îmbunătăţeşte. Acest lucru este agravat de percepţiile pe scară largă de impunitate, doar 21% dintre europeni consideră că oficialii primesc sancţiuni adecvate pentru corupţie.

Trei din zece europeni au folosit o conexiune personală pentru a accesa asistenţa medicală, educaţia şi alte servicii publice. Acest lucru este echivalent cu peste 106 milioane de oameni din întregul bloc comunitar, se arată datele publicate în noul Barometru Global al Corupţiei.

Asistenţa medicală rămâne un punct fierbinte pentru corupţie. 6% dintre europeni au dat mită pentru îngrijiri medicale. În România procentul este mult mai amre fiind situat la 22%.

O treime dintre europeni (30%) consideră că guvernul lor ţine cont de opiniile cetăţenilor atunci când ia decizii. Aproximativ jumătate consideră că mita sau conexiunile sunt utilizate în mod obişnuit de către întreprinderi pentru a asigura contracte guvernamentale profitabile şi că marile companii evită adesea să îşi plătească impozitele.

Situaţia din România, mult mai gravă decât media europenă

45% dintre români cred că fenomenul corupţiei a crescut în ultimele 12 luni.

S-au modificat nivelul corupţiei în ultimele 12 luni?

  • A crescut cu 45%
  • Scăzut cu 17%
  • A rămas la fel 32%
  • Nu ştiu / au refuzat să răspundă 6%

20% dintre români admit că au dat mită în ultimele 12 luni. Românii au apelat cel mai des la mită în clinici publice şi spitale 22%, şcoli 11%, pentru obţinerea documentelor de identitate 9%, pentru beneficii ale securitatii sociale 7% şi poliţie 7%, se arată în datele pentru România.

51% dintre români consideră că majoritatea parlamentarilor sunt implicate în corupţie, iar 40% consideră că membrii guvernului sunt implicate în corupţie. Cifrele sunt de aproape două ori mai mare faţă de media europenă.

Procentul de oameni care consideră că majoritatea sau toate persoanele din aceste instituţii sunt implicate în corupţie:

  • Preşedinte / prim-ministru 37%
  • Politie 24%
  • Membrii Guvernului 40%
  • Reprezentanţii administraţiei locale (inclusiv primarii) 33%
  • Membrii Parlamentului 51%
  • Judecători şi Magistraţi 22%
  • Oameni de afaceri 25%
  • Bancherii  28%
  • ONG-urile 22%

Barometrul global al corupţiei evidenţiază date despre "sextorare", care este abuzul de putere pentru a obţine un beneficiu sau un avantaj sexual.

În timp ce 75% dintre rezidenţii UE consideră că fenomenul are loc ocazional, 7% dintre oameni declară că au experimentat direct sau că au cunoscut pe cineva care a trecut printr-o astfel de experieţă

Bulgaria, Croaţia şi România au cele mai mari rate de sextorare pentru persoanele care accesează serviciile publice. În România procentul este de 13%.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici