25 de spitale primesc fonduri de 150 milioane euro pentru reducerea riscului de infecţii nosocomiale

Peste 150 milioane de euro sunt alocaţi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru reducerea riscului de infecţii nosocomiale în spitalele publice. 25 de spitale pot beneficia de acestea. Dosarele se pot depune începând din 25 septembrie.

491 afișări
Imaginea articolului 25 de spitale primesc fonduri de 150 milioane euro pentru reducerea riscului de infecţii nosocomiale

25 de spitale primesc fonduri de 150 milioane euro pentru reducerea riscului de infecţii nosocomiale

Ministerul Sănătăţii a publicat vineri Ghidul beneficiarului pentru Investiţia specifică I2.4. Echipamente şi materiale destinate reducerii riscului de infecţii nosocomiale din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta C12 - Sănătate.

Investiţia are un buget total de 150.380.000 Euro fără TVA şi constă în finanţarea a minim 25 de spitale publice pentru:

A: Reabilitarea/modernizarea/extinderea infrastructurii existente în vederea organizării în unităţile medicale de spitalizare continuă a unor structuri funcţionale de boli infecţioase pentru izolarea/gruparea şi tratarea pacienţilor cu IAAM determinate de microorganisme MDR şi cu infecţii cu Clostridium difficile.

Această componentă poate include următoarele elemente:

- Organizarea unor saloane cu un singur pat în vederea izolării microbiologice prevăzut cu grup sanitar propriu (ex. sisteme de presiune negativă);

- Reabilitarea/modernizarea blocurilor operatorii;

- Reabilitarea/modernizarea spaţiilor destinate efectuării procedurilor de hemodializă/hemofiltrare;

- Controlul microbiologic al aerului din blocurile operatorii şi din unităţile de terapie intensivă (instalaţii specifice de aer condiţionat/flux laminar/sisteme de ventilaţie destinate acestor unităţi, instalaţii de dezinfectare a echipamentelor de protecţie, echipamente de decontaminare a aerului şi a suprafeţelor, echipamente de dezinfecţie prin tehnica UV sau alte tehnici moderne etc).

B: Dezvoltarea laboratoarelor de analize de microbiologie specializate.

Această componentă poate include următoarele elemente:

1. îmbunătăţirea capacităţii şi capabilităţii laboratoarelor/compartimentelor de microbiologie, prin dotarea cu analizoare automate sau semi-automate de identificare a micro-organismelor şi de efectuare a antibiogramelor;

2. echipamente automate / semi-automate pentru identificare (ID) / testare a sensibilităţii la antibiotice (AST) pentru bacterii şi fungi;

3. echipamente automate / semi-automate de determinare a sensibilităţii la antibiotice prin concentraţia minimă inhibitorie (CMI).

C: achiziţionarea de echipamente destinate reducerii IAAM. Aceasta componentă poate include următoarele elemente:

- sisteme de decontaminare a aerului din încăperi;

- sisteme de dezinfecţie suprafeţe cu abur/presiune înaltă etc;

- sisteme de sterilizare echipamente protecţie personal;

- sisteme de curăţenie automate care utilizează tehnici avansate pentru dezinfecţie/decontaminare aer, suprafeţe şi sau echipamente;

- sisteme de ventilaţie de înaltă calitate pentru pacienţii critici prevăzute cu filtre antibacteriene şi antivirale;

- sisteme de sterilizare instrumentar medical şi echipamente bazate pe tehnologii moderne cu plasmă, UV etc.

- sisteme / echipamente de control al igienei mâinilor;

- sisteme / echipamente de evidenţiere a încărcăturii microbiologice în aer şi pe suprafeţe;

- echipamente şi sisteme digitale / IT / AI de monitorizare al IAAM;

- echipamente de neutralizare materiale contaminate prin compactare.

Lista de elemente (echipamente/investiţii) nu este limitativă, ci orientativă, precizează Ministerul Sănătăţii.

Valoarea maximă nerambursabilă a finanţării alocate per proiect este de 6 milioane de Euro fără TVA.

Data de deschidere a platformei pentru depunerea dosarelor de finanţare este 25 septembrie 2022, ora 10:00.

Propunerile de proiecte se pot depune până cel târziu 30 noiembrie 2022, ora 16:00.

Semnarea contractelor de finanţare cu minim 25 de spitale este 24 februarie 2023, iar data limită de implementare a proiectelor: 2 mai 2024.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici