A doua sesiune a bacalaureatului începe luni

A doua sesiune a examenului de bacalaureat, la care s-au înscris peste 50.000 de elevi, repartizaţi în 157 de centre de examen, începe luni cu proba orală la Limba şi literatura română.

30 afișări
Imaginea articolului A doua sesiune a bacalaureatului începe luni

A doua sesiune a bacalaureatului începe luni (Imagine: Mediafax Foto)

Pentru sesiunea august - septembrie 2008 a bacalaureatului s-au înscris 54.982 de elevi, din care 1.519 vor susţine probe în limba maternă.

S-au înscris la această sesiune elevii care nu s-au prezentat în sesiunea din iulie sau care nu au trecut de una sau mai multe probe ale examenului de bacalaureat organizate în sesiunile anterioare.

Candidaţii din această sesiune au fost repartizaţi în 157 de centre de examen, iar lucrările lor la probele scrise vor fi evaluate în 59 de centre regionale.

Sesiunea începe cu proba la Limba şi literatura română (proba A - oral), pe 19 august urmează proba la Limba şi literatura maternă (proba C – oral), pe 20 august - Limba şi literatura modernă (proba B - oral).

Examinarea la probele orale sau practice se realizează de către doi profesori de specialitate, membri ai comisiei, în prezenţa a cel puţin trei candidaţi.

Fiecare profesor evaluează răspunsul candidatului cu note întregi de la 1 la 10, în funcţie de baremul de evaluare, astfel încât diferenţa dintre notele celor doi profesori evaluatori să nu depăşească un punct.

Nota finală la proba respectivă se calculează ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, din notele acordate de cei doi examinatori.

Pentru probele orale, candidaţii vor extrage un singur bilet, însă aceştia au dreptul la un al doilea bilet, caz în care nota va fi scăzută cu un punct.

Subiectele pentru probele orale au un grad de complexitate care permite tratarea lor integrală în maximum 10 - 15 minute. Un candidat se consideră „promovat” la proba orală sau practică dacă a obţinut minimum nota finală 5 la respectiva probă.

Probele orale sunt eliminatorii. Candidaţii care obţin o notă sub 5 sau nu se prezintă la o probă orală sunt declaraţi „respinşi”, respectiv „neprezentaţi” şi pierd dreptul de a participa la probele următoare.

Acelaşi lucru este valabil şi în cazul candidaţilor eliminaţi, care rămân şi fără posibilitatea recunoaşterii notelor pentru sesiunile următoare. La probele orale şi practice nu se admit contestaţii, cu excepţia probei de dicteu melodic şi armonic, de la profilul artistic - muzică.

Prima probă scrisă, la Limba şi literatura română, va avea loc în 21 august, urmată, în 22 august, de cea la Limba şi literatura maternă, în 25 august, de proba obligatorie a profilului, în 26 august, de o probă la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării (probă scrisă sau practică), iar în 27 august, o probă la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzătoare specializării (probă scrisă sau practică).

În 29 august vor fi afişate primele rezultate (până la ora 16.00) şi depuse contestaţiile (între 16.00 şi 20.00), în 30 şi 31 august vor fi rezolvate contestaţiile, iar pe 1 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici