Accesul INTERZIS în Cimitirul Valea Uzului, subiect de dispută româno-maghiară

Consiliul Local al comunei Sânmartin, judeţul Harghita, a decis interzicerea accesului în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, pentru prevenirea apariţiei unor incidente, astfel că aici nu vor putea fi organizate manifestări pentru sărbătorirea Zilei Eroilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

2015 afișări
Imaginea articolului Accesul INTERZIS în Cimitirul Valea Uzului, subiect de dispută româno-maghiară

Accesul INTERZIS în Cimitirul Valea Uzului, subiect de dispută româno-maghiară

Primarul comunei Sânmartin, Gergely Andras, iniţiatorul proiectului de hotărâre, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că speră ca problema legată de Cimitirul Eroilor din Valea Uzului să fie soluţionată în 30 de zile, cât durează interdicţia.

„Consiliul Local Sânmartin a aprobat o hotărâre, la iniţiativa mea, privind interzicerea accesului în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului pentru o perioadă de 30 de zile, cu excepţia lucrărilor de mentenanţă, iar până atunci sperăm ca problema legată de acest cimitir să fie soluţionată. Am decis să propun această interdicţie ţinând cont de evenimentele care au avut loc în zonă în ultima perioadă şi dorim ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple”, a spus Gergely.

Întrebat ce se va întâmpla cu sărbătorirea Zilei Eroilor, din 6 iunie, edilul din Sânmartin a subliniat că, până la clarificarea situaţiei nedorite, nu intră nimeni în cimitir.

La începutul lunii mai, liderul UDMR Kelemen Hunor i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să oprească denigrarea memoriei soldaţilor maghiari şi să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmăneşti de amplasare a mormintelor soldaţilor români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropaţi soldaţi maghiari. Potrivit UDMR, cimitirul militar aparţine comunei Sânmartin şi a fost renovat din resursele proprii ale primăriei, din donaţiile Ministerului Ungar al Apărării şi din contribuţii ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ şase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripţionate numele soldaţilor maghiari ucişi în bătăliile din Valea Uzului.

Ulterior, toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar şi monumentul din Cimitirul Valea Uzului, au fost acoperite cu saci negri de plastic, iar poliţiştii băcăuani au declanşat o anchetă, în timp ce, vinerea trecută, cu doar două zile înainte de alegerile europarlamentare, UDMR a anunţat suspendarea protocolului de colaborare cu coaliţia PSD-ALDE până la soluţionarea situaţiei cimitirului din Valea Uzului.

Marţi, liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, a spus că Uniunea este deschisă la o discuţie pe tema unei moţiuni de cenzură, fiind important ca textul să facă referiri şi la soluţionarea problemelor comunităţii maghiare, cum ar fi Cimitirul din Valea Uzului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici