Acuzaţii grave. FERMIER, proprietar al unei ferme de porci cu suspiciune de pestă: Am anunţat marţi, au venit vineri la 22.00

Proprietarul unei ferme de porci de la periferia oraşului Galaţi, unde există suspiciune de pestă porcină, acuză autorităţile că, deşi anunţate marţi, au intervenit, total nepregătite, abia vineri la ora 22.00.

7317 afișări
Imaginea articolului Acuzaţii grave. FERMIER, proprietar al unei ferme de porci cu suspiciune de pestă: Am anunţat marţi, au venit vineri la 22.00

Acuzaţii grave din partea unui fermier, propietar al unei ferme de porci cu suspiciune de pestă: Am anunţat marţi, au venit vineri la 22.00

Suspiciunea a apărut într-o gospodărie unde şapte porci au murit, iar alţii 12 au fost eutanasiaţi în mod preventiv de veterinari.

Deşi proprietarul porcilor a raportat autorităţilor încă de marţi că porcii au simptomele virusului, iar primul porc a murit vineri, măsurile specifice anti-pestă porcină au fost luate duminică.

Proprietarul porcilor susţine că între momentul în care el a anunţat autorităţile şi cel în care au fost luate măsuri au trecut cel puţin patru zile.

În plus, reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi au venit nepregătiţi la ferma unde există suspiciunea de pestă porcină africană.

„Marţi i-am anunţat că am porci bolnavi. A venit un veterinar, a constatat, miercuri a făcut un tratament, joi le-a luat probe de sânge. Vineri a murit primul porc, i-am anunţat din nou, au venit la mine tot vineri, pe la ora 10 seara. Nu erau pregătiţi pentru îngroparea animalului, au venit fără utilaje, au săpat groapa singuri, noaptea. Apoi, sâmbătă au mai murit încă şase porci, au venit tot la 10 seara, dar de data asta erau pregătiţi. În final, au eutanasiat toţi porcii, preventiv, nu mi-au spus mare lucru, să vedem dacă îmi dau despăgubiri”, a declarat, pentru MEDIAFAX, fermierul Laurenţiu Cojan.

În opinia acestuia, porcii bolnavi ar fi trebuit să fie ucişi încă din momentul în care a anunţat autorităţile, pentru că semnalele că aveau pestă erau evidente. În plus, fermierul spune că probele ar fi trebuit luate din momentul în care a alertat autorităţile.

Reprezentanţii Prefecturii Galaţi spun că planul de măsuri privind suspiciunea de pestă porcină a fost aprobat duminică de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

„Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit astăzi (n.r. duminică, 2 septembrie) şi a aprobat Planul de măsuri la suspiciunea de pestă porcină africană, ca urmare a suspicionării apariţiei focarului la o gospodărie situată în extravilanul municipiului Galaţi, conform buletinelor de analiză emise de Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi. Ferma avea 19 porci, iar pe 31 august, în urma decesului unui exemplar, proprietarul a sesizat medicul veterinar. Până la primirea buletinului de analiză (în seara zilei de 1 septembrie), au mai decedat 6 exemplare. Conform legii, astăzi s-a decis uciderea preventivă a celorlalte 12 animale din exploataţie”, a anunţat Biroul de Presă al Prefecturii Galaţi.

Confirmarea suspiciunii este aşteptată de la Bucureşti.

Reprezentanţii DSVSA Galaţi nu au putut fi contactaţi pentru a comenta declaraţiile fermierului gălăţean.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici